Tömegek menekülnek ezekről a magyar településekről: kiürülnek a városok, mi elől futnak ennyien?

Pénzcentrum2023. június 6. 11:00

A 2022. évi népszámlálás adatai alapján Magyarország népessége 9 millió 604 ezer fő. A nagyvárosok népessége általánosságban csökkent, vonzáskörzetüké azonban jellemzően gyarapodott. Nőtt a lakások száma és a méretük is, egy lakásra pedig kevesebb lakó jut. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) sajtótájékoztató keretében ismertette a 2022-es népszámlásás újabb eredményét.

"A tavalyi népszámlálás során 1,8 milliárd különböző adatot gyűjtött össze a KSH. A teljes körű digitalizáltságnak és az adminisztratív adatbázisok használatának köszönhetően ennek az óriási adattömegnek a feldolgozása a korábbi papíralapú összeírásokhoz képest jelentősen felgyorsult. A népszámlálási adatok feldolgozása ősszel fejeződik be. Ekkor teszi közzé a hivatal valamennyi témában a részletes adatokat" - árulta el Dr. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

A tavalyi népszámlálás eszmei időpontjában, 2022. október-én Magyarország népessége 9 millió 604 ezer fő volt, 334 ezerrel kevesebb, mint a legutóbbi népszámláláskor, 2011-ben. Budapesten 1,7 millión éltek, közel 47 ezerrel kevesebben, mint 11 éve. A vidéki városok közül Debrecen a legnépesebb, 200 ezer fővel, azonban 12 ezer lakossal ott is csökkent a népesség. Míg a nagyvárosok lakossága általánosságban is csökkent, vonzáskörzetüké eközben inkább gyarapodott. Ugyancsak nőtt a lakosság száma az északnyugati országrészeken és a Balaton környékén. A magyarországi települések több mint egyharmadában 500 főnél kevesebben élnek - ismertette ezután az eredmények friss részleteit Kovács Marcell, a népszámlálás projektvezetője.

Egyre nagyobbak és egyre korszerűbbek a magyar lakások

A lakott lakások közel kétharmada téglaépítésű, 13-13 százaléka vályog- vagy panelfalazatú. A lakott lakások 31 százaléka kétszobás, 32 százaléka háromszobás, a négy vagy annál több szobás lakások aránya 29 százalék. A lakások átlagos alapterülete 82 négyzetméter, 4 négyzetméterrel több, mint 2011-ben. Tovább nőtt a nagy lakások aránya, a 100 négyzetméternél nagyobb alapterületűek 28 százalékot tesznek ki. Száz lakott lakásra 237 lakó jut, 11 fővel kevesebb a 2011. évinél - derült ki a Kovács Marcell által ismertetett adatokból.

A lakott lakások 98 százaléka vezetékes vízzel ellátott. A közcsatornahálózat jelentősen bővült, a házi csatornát használók aránya kevesebb mint felére csökkent. A legutóbbi népszámlálás óta több mint ötszörösére, 357 ezerre emelkedett a fűtési célra áramot is használó háztartások száma. Ez jelentős növekedés.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Alapvetővé vált az internet, egyre terjed a megújuló energia

A fenntarthatósági szempontok felértékelődését jelzi a korszerű energetikai megoldások terjedése. 165 ezer lakott lakás olyan épületben van, amely rendelkezik napelemmel, 68 ezer lakásban használnak hőszivattyús fűtőberendezést, és 28 ezer lakás melegvízellátását segíti napkollektor. Előbbi a fővárosban, utóbbi a vidéki városokban a leggyakoribb A lakott lakások 73 százalékában volt vezetékes internet. A fővárosban és annak agglomerációjában, valamint az északnyugati, illetve a közép-dunántúli országrészben, valamint a nagyobb városokban és azok környékén is ezt meghaladó, helyenként 90 százalék feletti arány jellemző - árulta el a népszámlálás projektvezetője.

A nem lakott lakások lakásállományon belüli aránya emelkedő tendenciát mutat. Átalakultak a lakáshasználati szokások: egyre több az idényszerűen használt lakás, ugyanakkor elterjedt a magánlakások idegenforgalmi hasznosítása is. 2022-ben 599 ezer lakásban laktak életvitelszerűen, arányuk a legutóbbi népszámlálás óta 2 százalékponttal 13 százalékosra nőtt - ismertette Kovács Marcell.

Címkék:
otthon, lakás, magyarország, ksh, népesség, város, népszámlálás, ház, agglomeráció, település, állomány, főváros, lakosság, költözés, városok, települések, népszámlálás 2022,