Zsákszámra gyűjtik az élelmes magyarok ezt a csodafinomságot: kevesen tudják hol kell keresni a magyar erdők kincseit

Pénzcentrum2023. május 12. 08:17

A magyar erdők már tavasszal is dúskálnak az illatos erdei gombákban: májusban, ha szerencsével ráakadunk az aranyat érő lelőhelyre, tömegével szedhetjük a különleges megjelenésű cseh kucsmagombát és az ízletes kucsmagombát. Milyen gombagyűjtési szabályokat fontos ismernünk, Hogyan tároljuk és tegyük konyhakésszé a kucsmagombát? A HelloVidék most utánajárt mindezeknek.

A HelloVidék cikkée az év egyik legkorábban szedhető gombáját, a kucsmagombát mutatja be: milyen népi legendák köthetők ehhez az extrém megjelenésű gombához, milyen formában, hol és mennyiért kapható kedvenc tavaszi idénygombánk? Mire figyeljünk a kucsmagomba tisztítása során, meddig lehet egy ilyen különleges gombafélét eltartani? Milyen húsokkal érdemes párosítani, mennyi kucsmagombára van szükségünk ahhoz, az kiélvezhessük az ízeit? Kipróbált receptünkben leírjuk, hogyan jelenítsük meg a magyar erdők csodás ízeit a tányéron: hogyan készítsünk őzcombot vasedényben ízletes kucsmagombamártással, krumpligombóccal és áfonyadzsemmel?

A magyar erdőkben, mezőkön már egészen koratavasszal megjelennek a szabadon gyűjthető növénykülönlegességek: március és április folyamán az erdei slágernövények közé tartozik például a medvehagyma és a sóska, de az olyan gyomként számontartott gyógynövényeket sem szabad figyelmen kívül hagynunk, mint a csípős csalán (tudtad, hogy isteni, gyógyító erejű krémlevest készíthetsz belőle?) vagy például a vidám, sárga pitypang (amiből nemmellesleg napfényízű szörpöt varázsolhatsz).

Ha érdekelnek a részletek, olvasd el a teljes cikket a HelloVidéken!

Címkék:
magyarország, magyar, gomba, magyarok, hellovidék, gasztromesék,