Kegyetlen bezárási hullám fenyegeti a kis vidéki postákat: mi lesz a lakossággal, dolgozókkal?

24.hu2023. április 6. 13:45

A Magyar Posta nagyjából egy hónapja levélben kereste meg az 1500 lakosúnál kisebb önkormányzatokat, hogy vegyék át a helyi posták üzemeltetését – értesült a 24.hu.Ha az átvétel nem történne meg, kilátásba helyezték a postahivatalok bezárását. A lap úgy tuja, május 1-jétől zárhatják be az 1500 fő alatti településeken a postákat.

A Magyaro Posta keresi a megoldást, mi legyen a kistelepüléseken lévő posták sorsa. Elsőként az önkormányzatoknak ajánlották fel az üzemeltetés lehetőségét az 1500 fő alatti lakosú településeken. Ha nem veszik át a hivatalok, kénytelenek bezárni és feltehetőleg mobilpostával pótolni a kieső szolgáltatásokat. A dolgozóknak valószínűleg fel fogják ajánlani, hogy a környező településeken lévő hivatalok betöltetlen álláshelyein folytassák a munkát - írja a lap.

Emlékeztettek: a Magyar Posta tavaly október végén döntött úgy, hogy 366 postahelyet ideiglenesen bezárnak az energiafelhasználás csökkentésére hivatkozva. A november 12-étől elrendelt ideiglenes bezárásból azóta végleges bezárás lett ott, ahol az önkormányzat nem kötött szerződést a postával, hogy díjfizetés ellenében újranyithasson a postahivatal. Január második feléig 32 – jellemzően nagyobb – település összesen 45 postáján valósult meg az üzemeltetés átvétele.

Februrár végén a Magyar Posta azt jelentette be, hogy 1200 fős leépítés lesz a cégnél. Elvileg a létszámcsökkentés "a szolgáltatási színvonalat nem érinti". A postai dolgozók 2023-ban mindössze 10 százalékos béremelést kaptak (januárig visszamenőleg), miközben januárban és februárban is 25 százalékos volt az infláció, tavaly pedig éves szinten 14,5 százalékos volt a fogyasztói árindex - írja a lap.

Címkék:
posta, leépítés, magyar posta, magyar, hivatal, dolgozó, szolgáltatás, bezárás, postahivatalok,