Ez a 20 legolcsóbb utca a békéscsabai ingatlanpiacon: itt 73 ezer forintos négyzetméteráron vehetsz lakást

Pénzcentrum2023. március 27. 16:30

Korábban bemutattuk, hogy hova költözik az elit Békéscsaba városában, most pedig azt vettük górcső alá, melyek a legolcsóbb utcák Magyarország 16. legnagyobb településén. Nincs nagy meglepetés, a Békés megyei székhelyen is komoly a szórás a lakásárakban, Békéscsaba városának legolcsóbb utcáiban már 200 ezer forint alatt is hozzájuthatunk ingatlanhoz, sőt a legfrissebb adatok szerint a legolcsóbb lakásokat 100 ezer forint alatt vásárolhatjuk meg négyzetméterenként.

Nemrég, „Ez a 20 legdrágább utca a békéscsabai ingatlanpiacon: aranyáron mennek itt a lakások” címmel megjelent cikkünkben már bemutattuk a baranyai megyeszékhely gazdagabb területeit. Most pedig a másik véglet, azaz azok az utcák következnek, ahol a legolcsóbban lehet most lakóingatlant vásárolni. Mielőtt azonban előre szaladnánk, idézzük fel korábbi anyagunkból, hogy Békéscsaba városa milyen átlagos lakáspiaci mutatókkal bír.

Nos, a KSH-nál elérhető, hivatalos tranzakciókból származó NAV-adatok alapján 2022 második negyedévében átlagosan 310 079 forintot kértek Békéscsabán egy négyzetméternyi lakóingatlanért. Ugyanakkor az ingatlan típusa szerint komolyabb szórás is megfigyelhető a fajlagos árakban és természetesen a tranzakciószámokban is.

Lapunk megkeresésére az ELTINGA összeállított egy részletesebb adatsort, amely alapján megállapítható, hogy 2022 második negyedévében a használt tégla lakások négyzetméterenként 320 849 forintért (128 tranzakció alapján), míg a panellakások 308 454 forintos fajlagos áron (165 tranzakció alapján) keltek el Békéscsaba; a családi házakért pedig 283 641 forintot kértek (42 tranzakció alapján) a tulajdonosaik négyzetméterenként Békés megye székhelyén.

Ez tehát a nagy átlag. Kérdés ugyanakkor, mit mutatnak a mélyebb statisztikák. A lakáspiaci elemzések ugyanis jellemzően megye, város, esetleg városrész (pl. kerület) bontásban vizsgálják a különböző statisztikai mutatókat, míg utca szerinti mélységben - bár rendelkezésre állnak ilyen adatok is - nem nagyon készül felmérés. Pedig egy erősebb nagyítóval vizsgált lokációelemzés kiválóan megmutatja, hogy a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengéseket is képesek produkálni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogy ezt igazoljuk, a Pénzcentrum ezúttal a KSH nemrég megjelent kiadványából, azaz az "Ingatlanadattár, Magyarországi lakásárak, 2005-2021" adatsorából mutatja, hogy melyek voltak 2021-ben Békéscsaba legolcsóbb utcái. Fontos leszögeznünk, hogy a 2021-es a legfrissebb adat az utcákra vonatkozóan, így Békéscsaba város egészére vonatkozó 2022-es átlagárakkal történő összehasonlítás csak hozzávetőleges lehet. Továbbá az alábbiakban közölt áradatok kapcsán fontos azt is kiemelni, hogy a komoly kilengéseket a tranzakciók darabszáma (összesítésünk valós lakáspiaci tranzakciók alapján készült) és egy-egy extrém tranzakció is komolyan torzíthatja. És akkor nézzük a Békéscsaba legolcsóbb utcáit.

A 20 legolcsóbb utca a békéscsabai ingatlanpiacon:

  1. Hajnal utca (73 ezer forint/nm)
  2. Fényes tanya (111 ezer forint/nm)
  3. Nagyrét tanya (112 ezer forint/nm)
  4. Lázár utca (148 ezer forint/nm)
  5. Teleki utca (148 ezer forint/nm)
  6. Felsőnyomás tanya (153 ezer forint/nm)
  7. Orosházi út (155 ezer forint/nm)
  8. Vlcskó utca (156 ezer forint/nm)
  9. Baross utca (160 ezer forint/nm)
  10. Báthory utca (164 ezer forint/nm)
  11. Szarvasi út (172 ezer forint/nm)
  12. Trefort utca (174 ezer forint/nm)
  13. Berzsenyi utca (175 ezer forint/nm)
  14. Urszinyi Dezsőné utca (181 ezer forint/nm)
  15. Jósika utca (189 ezer forint/nm)
  16. Máriássy utca (193 ezer forint/nm)
  17. Arany János utca (196 ezer forint/nm)
  18. Áchim L. András lakótelep (204 ezer forint/nm)

Címkék:
lakásvásárlás, forint, lakáspiac, utca, ksh, legolcsóbb, adatok, tranzakció, négyzetméterár, tanya, békéscsaba,