Ilyen teraszokat építettnek a tehetős magyarok idén tavasszal: ezeknek semmi sem drága?!

Pénzcentrum2023. március 22. 08:15

A teraszok az otthonunk külső bővítményei, az alapterület csatolt részei. Meghatározása szerint az épülettől legalább 1,5 méterre kinyúló szerkezeti elem, ahol a család szívesen tölti az idejét. A terasz akkor töltheti be ideálisan a funkcióját, ha már az építtetésénél vagy később, a felújítása, bővítése során tudjuk, mit várunk el tőle. De mennyibe kerül most egy igazán trendi, vagy megépítése, vagy felújítása? – tette fel a kérdést a HelloVidék.

A teraszok egyfajta közösségi térként is funkcionálhatnak, hiszen lehet, hogy egy társaságot várunk oda. Azonban Dr. Kondor Tamás építész, a Pécsi Tudományegyetem oktatója szerint létrehozunk vele egy átmeneti teret is, ami a háznak egyfajta meghosszabbítása.

A terasz általában egy kiterjesztett élettér, és bár átalakítás esetében kötöttebbek a lehetőségeink, nagyon izgalmas kapcsolati lehetőséget hordoz, télen funkcionálhat télikertként, aztán nyáron el lehet húzni a télikert falait, és ott a szabad, fedett terasz. Télen meghosszabbodik általa a nappali területe, és a plusz 5-8 fokban a növények is jól áttelelhetnek, de energiatakarékossági szempontból is nagyon jó lehetőség – mondta el Kondor Tamás, aki szerint egyre gyakoribb, hogy kertre vágyik valaki.

A lakóparkoknál azt látjuk, hogy ott egy nagy családi ház 300 négyzetméteres területtel, egy kicsike kerten, mivel a legtöbb ember, aki ilyen opciókban gondolkodik, azért arra törekszik, hogy a kerti tevékenységek kimerüljenek annyiban, hogy hetente fél óráig nyírja a füvet, egyébként pedig csak grillezik vagy éppen sörözget odakint a kiülős részeken. Ilyenkor felértékelődik a terasz intimitása, hisz attól, hogy félig kint, félig bent akarunk lenni, még arra vágyunk, hogy "elbújhassunk" a szomszéd tekintete elől

– tette hozzá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De mennyibe kerül egy terasz?

Egy átlagos háztulajdonos 320000 forintot költ el egy 10 négyzetméteres fa terasz építésére, míg 640000 forintot egy 20 négyzetméteresére, és körülbelül 1440000 forintot egy 50 négyzetméteres fa teraszra. A nyomás alatt kezelt fából, keményfából vagy kompozitból készült fedélzet építése ugyanis körülbelül 26 ezer – 31 ezer forintos négyzetméteráron mozog.

Maga az építéshez szükséges anyagköltségek átlagosan 3 ezer és 15 ezer forint körül mozognak, ha a puhavát, keményfát és a WPC-t vesszük figyelembe. Azonban ha már a prémium minőségű alapanyagok között keresgélünk könnyedén 24 ezer – 32 ezer forintra is emelkedhet a négyzetméterár.

Címkék:
forint, építkezés, forintosítás, terasz, négyzetméterár, szomszéd, forintárfolyam, drágulásépítkezés,