Drasztikus áremelésre készülnek a magyar szakik: nagyot nézhet, aki felújít, építkezik 2023-ban

Pénzcentrum2023. március 22. 13:10

A friss felmérések szerint nem fog véget érni az idén az építőipar folyamatos drágulása: a Mapei Kft. friss kutatása szerint a szakemberek ugyanis átlagosan 14 százalékot terveznek emelni az eddigi díjaikon. Ezen kívül az is kiderült, hogy átlagosan mennyi pénzért találhatunk szakembereket.

A Mapei éves sajtótájékoztatóján Markovich Béla, a Kft. ügyvezetője ismertette a cég idei céljait, illetve a nemrég elkészült a cég éves felmérése, amivel az építőipar állapotának, illetve az árak változásának jártak utána.

Ebből kiderült, hogy messze a Pest megyében élők jártak a legrosszabbul, ugyanis itt átlagosan 9409 forintot kérnek el négyzetméterenként az szakemberek, míg Budapesten 9376 forintot. A harmadik legdrágább lett ezzel Komárom-Esztergom, ahol 7673 forintot kértek el. A legolcsóbb a listán pedig 5448 forintos négyzetméterárral Borsod-Abaúj-Zemplén.

Jó hír viszont, hogy egyre rövidül a várakozási idő: a felmérés szerint a tavalyi 138 napról 58 napra rövidült az az idő, ami az ajánlat beérkezése és a munka megkezdése között eltelik. 2023. februárjában ugyanis 58 nap volt a szakemberhiány Magyaroroszágon, azaz egy szakember ennyi nap múlva tudna elkezdeni egy új, számára tipikus nagyságú munkán dolgozni, ha most kapna ajánlatkérést. Ez drasztikus, 42 százalékos esés a múlt évi adatokhoz képest.

A legmagasabb a szakemberhiány Békés vármegyében, a várakozási idő 83 nap, és Győr-Moson-Sopron vármegyében 75 nap. Budapesten 60, Pest vármegyében 64 napot kell várni szakemberre. A legalacsonyabb Komárom-Esztergom és Tolna vármegyékben a szakemberek vállalási ideje, mindössze 38 nap.

A legtöbbet idén is generálkivitelezőkre kell várni, átlagosan 75 napot. A kőműves 70, a burkoló 65 napra tud munkát vállalni. A legkevesebb a víz- és gázszerelők vállalási ideje, 27 nap, az épületgépészé 33 nap, a villanyszerelőé 40 nap.

Az 58 nap átlagos várakozási idő, ami egyébként reális lenne, hiszen a gyakorlat az, hogy mind a szakemberek, mind a megrendelők két-három hónapot tudnak könnyen előre tervezni

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– véli Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A szakember szerint a csökkenő vállalási idő egyértelműen a kereslet csökkenését jelzi. Érezhető a visszaesés a lakossági piacon, a magánépíttetők kivárnak, sokan reménykednek valamilyen beruházási támogatásban, mint az otthonfelújítási program volt.

Építőanyagban nincs hiány

A szakemberek 43 százaléka nem érzékel nehézséget az építőanyag-ellátásban. Kisebb nehézséget 53 százalékuk tapasztal, mindössze 3 százalék érzékel jelentős nehézségeket. A legtöbben közülük a faanyagok, szigetelőanyagok és csempeáruk terén tapasztalnak ellátási problémákat.

Az alapanyaghiány a válaszadók 75 százalékát befolyásolja kisebb-nagyobb mértékben a határidők betartásában.

A kereslet mérséklődése érezhető a szakemberek hangulatán is, kevésbé optimistán tekintenek a jövőbe. A megkérdezett szakember válaszadók 25 százaléka véli úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok. Nem változnak a dolgok az építőipartban a válaszadók 26 százaléka szerint, 49 százalék érzi úgy, hogy jelenleg nem a jó irányba mennek a dolgok az építőiparban.

Címkék:
otthon, felújítás, árak, építkezés, áremelés, pest, nap, szakember, idő, szakemberek,