Itt vesznek most házat, nyaralót az élelmes magyarok: mégis, mit tudhatnak?

Pénzcentrum2023. február 15. 08:14

Télen sem áll le teljesen a nyaralópiac, sőt ilyenkor lehet kifogni jó áron ingatlanokat. A rezsiválság miatt különösen jó időszak lehet 2023 tele az olcsóbb tóparti nyaraló vásárlásához. A Duna menti, a Dunakanyarban található települések hétvégi házainak árazását, a Szentendrén vagy például Biatorbágy vonzáskörzetében található zártkerti ingatlanok árait persze össze sem lehet hasonlítani mondjuk a keleti régiókban található zártkerti ingatlanokéval. A HelloVidék szakértőkkel járt utána, hol és milyen áron mennek most a nyaralók.

A hazai ingatlanpiacon tapasztalható lassulás a nyaralók, hétvégi házak szegmensében is érzékelhető volt, amelyek az esetek többségében nem belterületen, hanem a településeken kívül, zártkerti telkeken helyezkednek el. A 2022-es első negyedévben érezhető szárnyalást egy visszafogottabb, kínálati oldalról erősödő, keresleti oldalról gyengülő piac váltotta fel - mondta el Benedikt Károly, Duna House PR és elemzési vezetője a lapnak. 

Az elmúlt néhány hónapban 398 ezer forintos négyzetméteráron keltek el az Otthon Centrum közreműködésével értékesített nyaralók. Ez az ár megegyezik a nyári időszak értékével, vagyis az utóbbi hónapokban nem tapasztaltunk számottevő áremelkedést a nyaralók piacán

- mondta az árak kapcsán Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Az árakban jelentős területi különbségeket lehet megfigyelni. "Komárom-Esztergom megyében a 30-40 milliós zártkerti ingatlan sem ritka, de alapvetően helyrajzi kérdés a népszerűség és az ár is. A Duna menti, a Dunakanyarban található települések hétvégi házainak árazását, a Szentendrén vagy például Biatorbágy vonzáskörzetében található zártkerti ingatlanok árait szinte össze sem lehet hasonlítani mondjuk a keleti régiókban található zártkerti ingatlanokéval, ahogy a népszerű borvidékeken található zártkertek is lényegesen más értéket képviselnek" - mondta Benedikt Károly.

A teljes cikk a téli nyaralópiacról, és arról, hol érdemes nézelődnie annak, aki olcsón venne nyaralót, a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
otthon, befektetés, nyaralás, Balaton, ingatlan, duna, nyaraló, vidék, nyaralók, hellovidék, velencei-tó, tisza-tó,