Tarolnak a külföldiek a magyar lakáspiacon: óriási pénzt fizetnek egy-egy ingatlanért

MTI2023. január 4. 17:02

A fővárosi ingatlanpiacon tavaly is jelentős volt a befektetési céllal vásárolt ingatlanoknak az aránya.

2022-ben egy hónapot, a júniust kivéve minden hónapban az ingatlanvásárlók több mint 40 százalékát a befektetési céllal vásárolt ingatlanok tették ki. Októberben a januári és decemberi 54 százalékos csúcsot is felülmúlták: 55 százalékos abszolút többségben voltak a budapesti ingatlanpiacon. A közleményben kitértek arra, hogy a vidéki ingatlanpiaci befektetők súlya nem annyira jelentős, átlagosan 25-33 százalék között mozgott 2022-ben.

A Duna House statisztikái alapján a budapesti ingatlanbefektetők átlagosan körülbelül 53 millió forint értékű ingatlanba fektettek be, aminek mérete 66 négyzetméter volt átlagosan. Aki vidéki ingatlanba fektette a pénzét, átlagosan 27,4 millió forintért, 67 négyzetméter körüli lakást vagy házat kapott. Ennek oka a cég szakértői szerint az, hogy a bizonytalan gazdasági helyzet miatt a befektetői jelenlét szerepe várhatóan az idén sem lesz elhanyagolható.

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője elmondta, hogy a fővárosi befektetők körében 2021 vége óta érezhető újra a kiemelkedő aktivitás. A 2022-es év eleji szárnyalást követően fokozatosan csökkenni kezdtek a tranzakciószámok, a rezsicsökkentést érintő változtatás bejelentése átalakította a keresletet, a befektetői jelenlét pedig hullámzóan alakult.

Tapasztalataik alapján a befektetési céllal vásárlókra jellemző, hogy racionálisabban hozzák meg döntéseiket, mint az élethelyzetük miatt kényszerűségből költözők, így a piac számára pozitív prognózist vetít elő, hogy a befektetői arány 2021-hez képest 10 százalékponttal, 27 százalékra emelkedett országosan. A befektetői jelenlét növekedése mutatja, hogy az emelkedő kamatkörnyezet és a negatív tendenciák ellenére még mindig erős a bizalom az ingatlanok iránt

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- tette hozzá Benedikt Károly.

Címkék:
befektetés, ingatlan, ingatlanközvetítő, négyzetméter, befektetések, ingatlanok, befektetők, befektető,