Hanyatló nyugat: Magyarország az egyik legszegényebb ország az EU-ban

hvg.hu2022. december 15. 19:16

Magyarország az EU második legszegényebb országa, egyedül Bulgáriánál vagyunk jómódúbbak. A szegénységet vagy a gazdagságot nagyon sokféleképp lehet mérni, az egyik legprecízebbnek tekintett mutatója ennek a tényleges egyéni fogyasztás: ebben pedig elképesztően rossz helyen állunk.

Holott az egy főre jutó GDP-adatunk nem vészesen marad el más rurópau országokétól, ezt az átlagember nem nagyon érzi meg, hiszen a magyaroknál az egész EU-ban csak a bolgárok tudtak kevesebb pénzt költeni – derül ki az Eurostat adataiból, melyet a hvg.hu dolgozott fel.

Hagyományosan minden év decemberének közepén teszi közzé az Eurostat az Európai Unió polgárainak fogyasztási adatait. A most kiadott számokra finoman szólva sem lehetünk büszkék: ez alapján Magyarország az EU második legszegényebb országa, egyedül Bulgáriánál vagyunk jómódúbbak. A régiónkból Szlovákiával még csak-csak partiban vagyunk, de Romániához képest nem tartunk a kanyarban sem - írja a lap.

A társadalmi különbségek persze jelentősek. A háztartások legszegényebb ötöde például egy főre 94 ezer forintból kellene, hogy megéljen havonta, a leggazdagabb ötödnél 409 ezer forint ez a mutató. Aki pedig olyan háztartásban él, ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem 210 ezer forint fölött van, az már a magyar társadalom felső 40 százalékába tartozik.

Az is jól látszik, hogy a gyerekvállalás még mindig szegénységi kockázatot jelent. A gyerektelen háztartások havi átlagos jövedelme bruttó 232 ezer forint, a két felnőtt–egy gyerek családoké már csak 194 ezer, a két felnőtt, két gyerek családoké 170 500, a nagycsaládosoké pedig 146 ezer forint. 

Címkék:
gyerek, forint, magyarország, leggazdagabb, eurostat, háztartások, forint gyengülés,