Mi folyik a magyar építőiparban? Eljöhetett a nagy fordulat, kezd begyűrűzni a válság

Pénzcentrum2022. október 13. 11:01

A Mapei Kft. adatai szerint az előző év azonos időszakához képest körülbelül 20,5 százalékkal nőtt az építőipar bevétele. A növekedés mögött azonban jelentős részben az áremelés hatása áll.

A Mapei Kft. az idei év harmadik negyedévében 25,6 milliárd forintos bevételt ért el, ami 20,5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A vállalat információi szerint ez annak köszönhető, hogy jóval megemelkedtek az alapanyagárak az építőiparban is, ráadásul a cég többszöri árkorrekcióra is kényszerült, miután komoly alapanyaghiánnyal kellett szembenéznie.

„Felemás az építőipar helyzete, nőtt is, meg nem is, egyszerre van jelen növekedés és stagnálás. Egyrészről nő az ágazat árbevétele, ugyanakkor az értékesített építőanyagok mennyisége stagnál. Míg az év első hat hónapjában kitartott az építőipar lendülete, a harmadik negyedévben az árbevétel növekedését az áremelkedés hajtja, lassuló építőipari lendület mellett” – magyarázza Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

A szakember szerint hasonló kettőség jellemzi az ágazat kilátásait is. Egyrészről bizalomra ad okot, hogy újra nő a megrendelt építőanyagok mennyisége, másrészről viszont az állami beruházások leállítása, az energiaárak növekedése és az infláció emelkedése miatt várhatóan mérséklődik a kereslet, ezért összességében lassulásra lehet számítani.

Felújításon, építkezésen töri a fejét? A Pénzcentrum segít megtalálni a legjobb személyi hitel konstrukciót

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legnagyobb nehézséget ma a kiszámíthatatlanság jelenti az építőiparban, nem tudnak kalkulálni a kivitelezők és építtetők. Van olyan szegmens, ahol hetente vagy akár naponta változnak az árak, az energiaárak miatt dráguló alapanyagárak hatására.

Címkék:
építőipar, beruházás, építőanyag, növekedés, ágazat, beruházások, építőanyagok,