Greenpeace: A magyar állam a napenergiás fejlesztéseket is nagyjából kinyírta Magyarországon

Pénzcentrum2022. október 13. 19:15

"A magyar állam ezzel a szél betiltása után a napenergiás fejlesztéseket is nagyjából kinyírta Magyarországon" - értékelte a Greenpeace a mai Kormányinfón bejelentett kormánydöntést, amely alapján megszűnik a visszatáplálás lehetősége, azaz mostantól kizárólag sziget üzemű napelemes rendszereket lehet csak telepíteni Magyarországon. A környezetvédők szerint a kormány friss döntésével gyakorlatilag megakadályozza az újabb napelemfejlesztéseket, ennek pedig beláthatatlan következményei lesznek.

Mint arról a Pénzcentrum is beszámolt, a mai kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy alapjaiban változik meg a napelemek engedélyezésének rendszere Magyarországon. Azoknak, akik már betáplálják a hálózatba, illetve, akiknek már befogadták az igényét, azoknak nem változik a jelenlegi szabályozás, a még elő nem jegyzett igények kapcsán fognak a szabályokon változtatni.

A kancelláriaminiszter indoklása szerint erre azért volt szükség, mivel a villamosenergia-rendszer jelenlegi formájában nem képes többet befogadni a naperőművekben megtermelt energiából. "Akik ezt követően telepítenek, azoknak változik a szabály" - tette hozzá Gulyás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak a megtermelt energiát azonnal fel is kell használni vagy el kell tárolni a fogyasztási helyen, azaz például az adott háztartásban.

Greenpeace: ennyi volt a napenergiás fejlesztéseknek

Estére a Greeanpeace is reagált a bejelentésre: szerintük a kormány megásta a napenergiás fejlesztések sírját ezzel a döntéssel. Mint azt a Facebook-on megjelent posztjukban írják, "a magyar állam ezzel a szél betiltása után a napenergiás fejlesztéseket is nagyjából kinyírta Magyarországon." Hozzátették:

Számos szakmai szervezet - az elmúlt években számos alkalommal figyelmeztette a kormányt, hogy a hálózat fejlesztése nélkül a napenergia terjedése előbb-utóbb akadályokba fog ütközni.

A Greenpeace leszögezte: "Nem történt semmi, így idén májusban először a nagy naperőművek hálózati csatlakozására hirdettek stopot. Most pedig a háztartási rendszerek kiépítését állítják le gyakorlatilag azzal a döntéssel, hogy felfüggesztik a betáplálás lehetőségét azoknál, akik a jövőben telepítenek napelemet."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az energiaválságra gyors, olcsó, klímabarát és energia függetlenséget biztosító választ csak a megújulók adhatnak. Ezek fejlődését mégis akadályozzák, és a támogatás kérdésében az EU-ra mutogatnak. Mindeközben pedig számolatlanul öntik a pénzt a sehova sem vezető technológiákba, például a lignitet égető, klímagyilkos Mátrai Erőmű feltámasztásába, vagy a soha el nem készülő Paks II.-be

 - zárja posztját a Greenpeace. Íme:

Loading...

Címkék:
napelem, magyarország, napenergia, kormányinfo, greenpeace, megújuló, megújuló energia, napelemadó, naperőmű, gulyás gergely, megújulók, megújuló energiaforrás, kormányinfo ma,