Aggasztó hírek a rezsicsökkentés jövőjéről: még brutálisabb árak jöhetnek?

Világgazdaság2022. október 11. 09:14

A rezsicsökkentés ugyan enyhítette az energiaszegénységet, azonban a lakossági várakozásoknak olyannyira a részévé vált, hogy a korlátozása óriási érvágást jelent idén. Hosszú távon viszont meg kell tanulnunk energiatakarékosnak lenni és fejleszteni az energiafelhasználás hatékonyságát – írja a Világgazdaság.

2013–2014-ban a rezsicsökkentés miatt átlagosan körülbelül 25%-kal estek a hazai háztartások kiadásai, ráadásul a tarifákban nem jelent meg az infláció hatása sem – mondta Szép Tekla, a Miskolci Egyetem docense. Ugyan az Európai Bizottság 2016-ban kezdeményezte a hatósági energiaárak kivezetését, de mivel minden ország ellenállt, adott feltételekkel engedte a továbbélésüket azzal, hogy 2022-ben, majd 2025-ben felülvizsgálják.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően alacsonyabb lett az energiaszegények aránya, és annak kockázata is, hogy valaki ebbe a csoportba csúszik. Azonban már a 2011-es energiastratégiában megfogalmazták, hogy a lakossági szolgáltatásban el kell választani az ellátást és a szociális szempontokat, ami nem valósult meg, illetve az energiafelhasználás korszerűsítésére sem került sor. 

Ugyan a rezsicsökkentésnek köszönhetően többen kezdtek el itthon gázzal fűteni, azonban a magyar lakosság jelentős része továbbra is szilárd tüzelőanyagokat használ, ez a csoport pedig nem részesült a rezsicsökkentés nyújtotta kedvezményekben. A brutálisan megemelkedett energiaárak miatt a kormány idén az átlagfogyasztásig korlátozta a rezsicsökkentett áram és gáz mennyiségét, de egyszer ennek a helyzetnek is vége lesz, amire fel kéne készülnünk – tette hozzá a szakértő. 

 

Címkék:
fűtés, gáz, rezsi, áram, rezsicsökkentés, drágulás, magyar, földgáz, lakosság, árdrágulás, áram ára, rezsiemelés,