Tényleg kifűthető egy szoba mini hősugárzóval? Kiderült az igazság a konnektoros kütyükről

Pénzcentrum2022. október 10. 13:43

Egyre gyakrabban jelennek meg hirdetések olyan konnektoros minihősugárzókról, amelyekről azt állítják: kevés energiából is ki tudnak fűteni egy nagyobb szobát. Ám ez átverés - hívta fel a figyelmet a Szakiellenőr legújabb videójában. Az elektromos eszközök meleget ugyan nem fognak csinálni, de az áramot zabálhatják. Mutatjuk, mire kell figyelni.

Óriási átverés terjed a magyar interneten - hívta fel a figyelmet legújabb videójában a Szakiellenőr néven ismert Rezsnyák Péter. A közösségi felületeken terjedő hirdetésekben azt állítják, hogy egy kis, konnektorba dugható kütyü képes akár egy 35 négyzetméteres szobát is kifűteni, méghozzá 5 perc alatt.

Mindeközben az igazság az, magyarázta a szaki, hogy adott esetben még egy jó minőségű kazán sem mindig képes ilyen rövid idő alatt befűteni, és a fizika nem hazudik.

Egy ilyen öklömnyi készülék, amit 500 wattosnak mondanak, az szinte egészen biztosan nem fog egy 35 négyzetméteres szobát felfűteni. Egyébként a szakmaiságról annyit, hogy soha nem egy szobának az alapterülete határozza meg, hogy azt mennyi idő alatt lehet felfűteni, hanem az, hogy milyen tájolású, hány határolófala van a kültérrel, és például az, hogy hány négyzetméter a felület, ami a hideg kültérrel érintkezik

- magyarázta.

A marketingfogásokkal azonban csak meg akarják vezetni a vásárlókat, ezek a kis fűtőeszközök nem alkalmasak komolyabb fűtésre. A kemény reklámkampánynak az a veszélye, hogy az idős, vagy a dologban kevésbé jártas emberek bedőlnek, és fölöslegesen adnak ki súlyos pénzeket a kütyükért - tette hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Csodák nincsenek. (...) Lehet, hogy zümmög is a készülék, lehet, hogy pirosan felizzik benne egy izzószál, de hogy meleg nem lesz, az egészen biztos

- húzta alá a Szakiellenőr, aki szerint már csak az 500 wattos teljesítmény miatt is lehetetlen, hogy ezekkel a mini fűtőeszközökkel érdemben melegíteni lehessen. Emlékezetett: egy átlagos hajszárító 2000-2500 wattos, és azzal sem lehet kifűteni egy garzonlakást. Ha a 8-10 ezer forintos kütyü tényleg működne, és hozná az ígért számokat, akkor nem lenne Európában és Magyarországon is energiaválság, mert mindenki ilyennel fűtene.

Címkék:
fűtés, rezsi, átverés, fűtési szezon, reklám, szaki, idősek, youtube, kütyü, rezsiemelés,