Igazi kincsek lapulnak az őszi avarban: horroráron adják a boltok, a magyar erdőkben ingyen szedhető

Pénzcentrum2022. október 7. 08:14

Őrült árakon mérik az erdei gombák kilóját a piacokon, szupermarketekben, viszont magunknak gyűjtve akár ingyen is hozzájuthatunk a természet kincseihez. A HelloVidék gyűjtéséből kiderült, milyen ízletes erdei gombák teremnek ősszel a magyar vidéken, mik a gombagyűjtés általános szabályai, és hogy ki, mennyi gombát vihet haza ingyen a természetből. Mutatjuk, mikor és hol érdemes begyűjteni a gombákat, melyek a legkeresettebb fajták és milyen árban mérik kilójukat a gombapiacokon.

A gombák bevizsgálásáról sem szabad megfeledkezni, hiszen némelyik ehető fajtát könnyű összekeverni mérgező hasonmásaival.

A lap szerint a legnépszerűbb erdei gombák közé tartozik az erdei vargánya (~5.000 Ft/kg), a rókagomba (~4.500 Ft/kg), a hatalmas kalapú őzlábgomba (egyedi árazás), a ritka tinóruk (gyakrabban csak szárítva kaphatók) és a különféle tuskógombák; a mezei gombák közül a pedig a szegfűgomba (~5.000 Ft/kg) vagy a lila pereszke. Igazi gombakülönlegesség Magyarországon a téli szarvasgomba (vagy erdei fekete szarvasgomba, ~70.000 Ft/kg), amit szintén októberben kezdenek szedni – már aki tudja, hogyan kell szarvasgombát gyűjteni. Az olcsóbb erdei gombakeverékek ára ~2.000 Ft/kg-tól indul, annak függvényében, hogy milyen gombák vannak benne.

Magyarországon leggyakrabban a mezei csiperkét (sampinyon), a szegfűgombát, a szürkéslila és lila pereszkét gyűjtik, az erdei gombák között népszerű az ízletes rizike, a nagy őzlábgomba, a kékhátú galambgomba, jellegzetes gombák továbbá a laskagomba és a sárga rókagomba is.

A gombagyűjtés szabályai: hol, mennyit szedhetünk?

Állami tulajdonú erdőben, tehát nem magánterületen bárki szedhet gombát egyéni szükséglete szerint. Az „egyéni szükséglet” a valóságban 2 kilogramm gombát jelent (/fő/nap), bármilyen emberi fogyasztásra alkalmas fajtából. Ha ennél többet szeretnénk szedni, illetve, ha a gombát kereskedésre szánjuk, akkor viszont szükségünk van az erdészeti hatóság által kibocsájtott engedélyre. Természetvédelmi helyen csak külön engedéllyel lehet gombászni, magánterületen pedig a tulajdonos hozzájárulása szükséges. Mezőgazdasági és ipari területen nem szabad gombát szedni, mert a gombák magukba szívják és elraktározzák a káros anyagokat!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A teljes cikk a gombagyűjtés további szabályairól, a gombák bevizsgálásáról, a gombafajták leírásáról, otthoni termeszétéséről egy kipróbált recepttel a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
otthon, magyarország, ingyen, gomba, erdő, gyűjtögetés, szarvasgomba, hellovidék,