Rezsiemelés 2022: változnak a tarifák, ennyit kell fizetni októbertől a gázért, villanyért - itt a rezsikalkulátor!

Pénzcentrum2022. szeptember 30. 18:03

Folytatódik a rezsiemelés: szeptember végén ugyanis ismét változott a gáz világpiaci ára, ami a lakossági gázárra is hatással lesz. A vonatkozó rendelet értelmében így október elsejétől, azoknak a lakossági ügyfeleknek, akik átlag fölött fogyasztanak, a gáz ára 0,586 forinttal emelkedik MJ-onként. A Pénzcentrum rezsikalkulátora megmutatja, hogy mennyit kell majd fizetnie októbertől a lakossági fogyasztóknak a gázért, és áramért.

Mint arról beszámoltunk, 2022. októberétől ismét hozzáigazítják a lakossági gáz tarifáit a világpiaci árhoz, ez a gyakorlatban ismét rezsiemelést jelent azoknak, akik több gázt használnak el, mint az átlagos gázfogyasztás. Így szombattól, a 2022. október-december hónapokra 22,002 forint/MJ áron vételezhetnek földgázt az átlagfogyasztás felett fogyasztó ügyfelek, ez augusztus és szeptember 30. között 21,416 forint/MJ volt.

A MJ-ra vetítve az alig 1/2 forintos gázár-változás csak azokat a földgázügyfeleket érinti, akiknek a fogyasztása meghaladja az átlagfogyasztást (63 645 MJ/év, legalább 1729 m3/év). Ha köbméterre átszámolva nézzük, akkor majdnem 22 forintos az áremelkedés. A diktálás nem kötelező, az éves kedvezményes kereten belül fogyasztó ügyfeleknek nem is érdemes ezt megtenni, hiszen az átlagfogyasztásig változatlanul biztosított a rezsicsökkentett ár.

Mennyit kell fizetni a gázért, villanyért októbertől?

  • A villamosenergia esetében tehát 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár, az e feletti fogyasztásnál már 70,10 forint/kWh. Az "éjszakai áram": 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forintot kell fizetni kilowattóránként. A hőszivattyúkra továbbra is a kedvezményes H tarifa vonatkozik: 36 forint/kWh.
  • A földgáz fogyasztást tekintve 63 645 MJ/év, azaz legalább 1729 m3/év fogyasztásig október 1-je után is rezsicsökkentett áron (2,865 forint/MJ) juthatnak földgázhoz a lakosok. A 2022. október-december hónapokra azonban már 22,002 forint/MJ árral kell kalkulálni a túlfogyasztásra vonatkozóan azoknak, akik nem férnek bele az átlagként meghatározott kvótákba.

Az eddig kiderült információk alapján már bárki kiszámolhatja, hogy mennyi lesz a villany- és gázszámlája a következő hónapokban. Aki pedig nem akar számolgatással bajlódni, annak segítséget nyújthat a Pénzcentrum rezsikalkulátor is, ahol csak a fogyasztást kell megadni.

Címkék:
gáz, energia, rezsi, áram, gázszámla, rezsicsökkentés, villanyszámla, kalkulátor, gázfogyasztás, földgázfogyasztás, rezsidíj, magyar földgázkereskedő zrt, lakossági gázár, gázárak, rezsiemelés, földgáz ára,