Megszólalt a szakértő: jelen formájában nem tartható a rezsicsökkentés

Pénzcentrum2022. augusztus 26. 09:15

Holoda Attila szerint igazságtalan, hogy a távhő cégeknek ugyanúgy fizetniük kell az emelkedő árú gázért, míg a távfűtést használókat nem érintette a rezsiemelés, ráadásul nem tudni, ki és milyen alapon finanszírozza a fogyasztástól függetlenül továbbra is csökkentett díjú távfűtés esetében a növekvő gázár okozta veszteséget.. Az energiktai szakember erről a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában beszélt.

Van pozitív hozadéka a rezsiárak emelésének, mégpedig az, hogy kicsit jobban odafigyelnek az emberek a energiafogyasztásukra- vélekedett a szakértő. Holoda szerint a távhő cégeknek ugyanúgy ki kell fizetniük a gáz árát, amivel a meleg vizet biztosítani tudják a távfűtéses lakások számára. Hangsúlyozta, nem tisztázott, ki fogja ezt finanszírozni és milyen alapon. Az emelés elmaradása azért igazságtalan lenne, mert semmi nem indokolja, hogy az állami és önkormányzati tulajdonú távfűtő vállalatok ügyfeleinek költsége ne növekedjék, míg mindenki másé igen.

Megjegyezte, hogy a szállodaiparban már többen jelezték, a kormány segítségére várnak, mert nem tudják fizetni a megnövekedett költségeket. Holoda arra számít, hogy más, főként kis- és középvállalkozások is segítséget fognak kérni.

 

Címkék:
távfűtés, emelés, állami, szakértő, vállalatok,