Nesze neked, napelem: ha nincs még plusz pénzed rá, a támogatást is bukhatod

Pénzcentrum2022. augusztus 19. 19:31

100 százalékos támogatást nyert, de a kivitelező még az összeg negyedét kéri, hogy megépítse a napelemrendszert. A szakértő szerint még sok olyan napelemrendszer lesz, ami várhaóan nem fog megépülni.

Bár állami pályázaton 100 százalékos támogatást nyert napelem-telepítésre, mégis még az ár negyedét hozzá kell tennie egy neve elhallgatását kérő férfinek, különben nem kapja meg a témogatást - mondta az RTL Híradónak a pórul járt pályázó. A kivitelezők a szerződés aláírása óta megnövekedett költségeikre hivatkoznak, és rendszeresen plusz pénzt kérnek a nyertesektől - pedig ez csak beleegyezéssel lehetséges.

Sikerült pozitív elbírálást kapnom, de akkor jött a feketeleves, amikor beszéltem a kivitelezővel, hogy annyira megdrágultak az árak, hogy kilowattonként körülbelül 100 ezer forint önrészt hozzájárulást kell beletenni, ami az én rendszeremhez nagyjából 5-600 ezer forint

- mondta a Híradónak a pórul járt Heves megyei férfi. Hozzátette, hogy nem csak azért nem tudja elkezdeni, mert még csak értesítést kapott, a 2,3 milliós megítélt összeget viszont nem. Plusz költségekre pedig végképp nem számított. Mint mondja, a pályázat eredeti kiírása szerint 100 százalék a támogatás, tehát nem kell önerő az ügyféltől.

A szakértő azt mondja: sajnos még nagyon sok olyan rendszer lesz, amit a többletköltségek miatt a családok nem tudnak majd végül telepíteni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ebben a pályázatban 43 ezer család nyerte el a 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást. Sajnos nagyon sok ilyen napelemes rendszer lesz, amit nem fognak tudni megvalósítani az eredetileg tervezett költségkereten belül. Ha a pályázók és a kivitelezők nem tudnak megegyezni a többletköltségekről, akkor várhatóan nem épülnek meg a napelemek

- mondta a Híradónak Kiss Ernő, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke.

Címkék:
támogatás, napelem, rendszer, állami, napelemadó, rtl, napelem szövetség,