A vártnál hamarabb kap pénzt 1 millió magyar család: jövő héten jön az utalás

Pénzcentrum2022. augusztus 17. 13:04

Nyakunkon az iskolakezdés, nem lehet tovább halogatni: a szülőknek be kell lassan szerezniük az ilyenkor szükséges felszereléseket. Éppen ezért a szokásosnál hamarabb, jövő hét elején utalják a szeptemberi családi pótlékot. Az intézkedés 1,2 millió gyermekes magyar családot érint, de valóban komoly segítség ez az összeg?

Az állam havi rendszerességgel hozzájárul a gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás, azaz családi pótlék formájában. Erre a fajta ellátásra gyakorlatilag mindenki jogosult, aki gyermeket nevel, semmiféle előzetes feltételnek nem kell megfelelnie azon kívül, hogy ez a saját háztartásában történjen.

A nevelési támogatás a kisgyermekek, a bölcsődébe, óvodába járók után, az iskoláztatási támogatás pedig a tanköteles - azaz általános iskolába járó -, valamint a középiskolás gyerekek után fizeti az állam. A szabályok szerint

  • az 1 gyermeket nevelő családok 12 200 forintot,
  • az 1 gyermeket nevelő egyedülálló szülő 13 700 forintot,
  • a 2 gyermeket nevelő család gyermekenként 13 300 forintot, összesen 26 600 forintot,
  • a 2 gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 14 800 forintot, összesen 29 600 forintot,
  • a 3 vagy több gyermeket nevelő család gyermekenként 16 ezer forintot, azaz minimum 48 ezer forintot,
  • a 3 vagy több gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 17 ezer, azaz minimum 51 ezer forintot kap.

Ez az összeg 2008 óta nem emelkedett egy fillért sem. Nem titok, hogy az Orbán-kormányok okkal nem emelik a családi pótlék összegét. A jobboldali-konzervatív családpolitika ugyanis egészen mást gondol az alanyi jogon járó támogatásokról: a munkaalapú társadalomban hisznek - ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök többször is kifejtette: szívesen támogatják a gyermeket (főleg gyermekeket) nevelőket, ám abban az esetben, ha a szülők dolgoznak.

De az iskolakezdésre való tekintettel legalább hamarabb érkezik a pénz: kedden, azaz augusztus 23-án kezdik a szeptemberi családtámogatások kiutalását a gyermekeket nevelők részére. Ám a következőig várni kell egészen október 4-ig. A családi pótlék utalás 2022 dátumairól érdemes tudnunk, hogy a juttatás banki jóváírása általában egy napot vesz igénybe. Amennyiben postai kifizetést kérünk, a családi pótlék megérkezése 3-5 napig tart.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mire elég?

Az iskolakezdéssel kapcsolatos költségek minden családot megviselnek, kisiskolások szüleitől kezdve egészen a felsőoktatásban tanulókig. A mostani gazdasági helyzetben szinte már nincs olyan termék, amelynek ára nem emelkedett volna meg. Két százalékkal nőtt az infláció egyetlen hónap alatt, már 13,7%-kal ér kevesebbet a pénzünk, mint az előző év azonos időszakában. Az infláció miatt pedig nem csak az élelmiszer kerül sokkal többe, hanem szinte minden. Így nem meglepő, ha az iskolaszerek, füzetek, és írószerek ára is felfelé startol. Nagy kérdés, hogy ilyen árak mellett mire elég az a gyerekenkénti 12 ezer forint?

Címkék:
család, iskola, oktatás, tanév, utalás, infláció, iskolakezdés, családi, tanévkezdés, szülő, suli, pótlék, augusztus, sulikezdés,