Kipukkad az ingatlanlufi? Erre számíthatnak a vidéki lakásvásárlók a következő hónapokban

Pénzcentrum2022. július 26. 08:15

2022 második negyedévében értékesített ingatlanok adatai alapján vidéken, a keleti országrészben az átlagos négyzetméterár a téglaotthonoknál csökkent, míg a panelek esetében keleten és nyugaton is emelkedett: 34-35%-os az eltérés 2021 második negyedévéhez képest. Jön a recesszió az ingatlanpiacon is? Csökkennek az árak a közeljövőben? - erre a kérdésre keresi a választ a HelloVidék friss cikke. 

Hazánkban nemcsak az energia, hanem az ingatlanárak is az egekben vannak. A HelloVidék megkeresett két országos hálózattal működő ingatlanirodát, hogy megtudják, vajon jelen gazdasági környezetben mire lehet számítani az ingatlanpiacon és mikor durranhat ki az bizonyos a „lufi”.

Jelen állás szerint a 23 megyei jogú városban átlag 504 ezer forint volt egy téglalakás négyzetmétere, amely a tavalyi évi átlaghoz képest 28%-kal magasabb árat jelent. A panellakások átlag 438 ezer forintos fajlagos ára is 22%-kal több, míg használt házak átlag 370 ezer forintos négyzetméterára 15%-kal jelent magasabb értéket a 2021. évi átlaghoz képest az Otthon Centrum adatai szerint. 

A változó gazdasági környezet, az emelkedő kamatok és a közelben dúló háború mind mérséklő hatással lehetnek az ingatlanpiacra. 2022 második negyedévét csökkenő forgalom és kereslet jellemezte, azonban emellett az ingatlanárak továbbra is emelkedő tendenciát mutatnak országosan. A Duna House szakemberei

nem számítanak az árak jelentős csökkenésére a közeljövőben, a tranzakciók számában és a fizetősképes keresletben azonban csökkenő tendenciát várható.

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címkék:
otthon, lakás, ingatlan, árak, áremelkedés, átlag, lakásvásár, ingatlanárak, hellovidék,