Az ingatlanpiacot sem kíméli a rezsidémon: alig van érdeklődés az újépítésű házak iránt

Pénzcentrum2022. július 18. 22:03

Kettős hatása lehet az ingatlanpiacra a rezsiemelés: egyrészről felgyorsíthatja az energiahatékonysági beruházásokat, mint a napelem, vagy a hőszigetelés. Másrészről viszont nagyon sok olyan ingatlan kerülhet eladó sorba, amik nagy alapterületűek és nem energiahatékonyak – számolt be az RTL Híradó.

Egyre kisebb a kereslet az újépítésű házakra, egyre kevesebben mernek belefogni az építkezésbe. Ennek egyrészről az az oka, hogy egyre nagyobb kamattal lehet csak hitelt felvenni, másrészről pedig az emberek az egyre elszálló alapanyagárak miatt nem mernek belevágni az építkezésbe. De nem csak az új házak esetében várható átalakulás az ingatlanpiacon: a rezsicsökkentés megszűnésével várhatóan az egész szektor át fog alakulni.

Jóna Péter ingatlanközvetítő elmondta, hogy ha nem lesz módosítás, akkor házközpontú fűtéssel rendelkező lakásokat egyre nehezebb lesz eladni.

Ha nem lesz módosítás a javaslaton, akkor az nagyon érdekes helyzetet fog előhozni, mert akkor hat-nyolcszorosára, vagy akár még annál nagyobbra is növekedhet a rezsiszámla

– hangsúlyozta Jóna Péter.

Az ingatlan.com vezető elemzője pedig már arról számolt be, hogy a rezsiárak ilyen szintű megugrásának kétféle hatása lehet a szektorra: egyrészről felgyorsíthatja az energiahatékonysági beruházásokat, mint a napelem, vagy a hőszigetelés. Másrészről viszont nagyon sok olyan ingatlan kerülhet eladó sorba, amik nagy alapterületűek és nem energiahatékonyak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A rezsidíjak növekedése egy árcsökkenést indíthat be a lakáspiacon, hiszen az eladók rá lesznek kényszerítve arra, hogy eladják az ingatlanukat, mert nem tudják kigazdálkodni a rezsiköltségeket. Ettől pedig megnőhet a kínálat és csökkenhetnek az árak

– mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője.

Címkék:
rezsi, ingatlan, árak, rezsicsökkentés, ingatlanpiac, ingatlan piac, vezető, újépítésű, ingatlanárak, módosítás, házak,