Nem kis munka: ezzel a trükkel játsszák ki az élelmes magyarok a drasztikus gyümölcsdrágulást

HelloVidék2022. július 1. 08:18

A nyár első heteiben roskadoznak a kerti gyümölcsfák a különféle szezonális gyümölcsöktől. Június vége, július elején pedig nem más, mint a cseresznye és a meggy kerül terítékre, melyeknek felhasználása jóval sokrétűbb, mint a meggyes piskóta. A Hellovidék szedte őssze, hogy milyen felhasználási és tartósítási útjai vannak ezeknek a gyümölcsöknek és hogyan foglalkozzunk velük a meggyes pitén túl.

Lassan vége van a meggy és cseresznye szezonnak, és akinek olyan szerencséje van, hogy a kertjében terem ez a gyümölcs az törheti a fejét, hogy hogyan is lehet felhasználni és tartósítani. De az se mindegy, hogy hogyan kell gondozni a fát, mikor és hogyan érdemes szedni a gyümölcsöt, illetve miként érdemes kiválogatni, majd felhasználni, hogy ne vesszen kárba. Rengeteg minden készíthető el egyetlen meggyfa terméséből és ha szakszerűen elteszed őket, akkor garantált, hogy tartósítószer nélkül élvezhetjük egészen a következő szezonig munkánkat!

A meggy és a cseresznye is a drágább gyümölcsök, azonban az évnek ebben az időszakában a legkeresettebb termények közé tartoznak.

A leggyakoribb problémát ezeknél a gyümölcsöknél a cseresznyelégy lárvái, azaz a „kukacok” okozzák.

Ezekkel a legtöbbször a cseresznyében találkozunk, ám az édesebb fajta meggyeknél se ritka. Ezek ellen a lárvák ellen legjobban egy gondos, jól időzített permetezéssel védekezhetünk, amivel megőrizhetjük a gyümölcsök ízét, minőségét.

Ezeknek a fáknak a másik nagy ellensége a monília, ami a hajtások, virágok, gyümölcsök elhalásáért felelős. Ezen kívül a takácsatkák és a levéltetvek sem kímélik a fákat.

Mit kezdjünk a gyümölccsel?

A cseresznye és a meggy eltarthatósága 2-7 nap között mozog, ám ezt az időszakot jelentősen megnövelhetjük megfelelő tárolással és szedéssel. Ha vásároljuk a gyümölcsöket figyeljünk oda, hogy ne legyenek sérültek a szemek és csak olyat válogassunk, ahol üde zöld színűek a szárak. Ebből látszik, hogy frissen szedték.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mindkét gyümölcsnek számtalan felhasználási és tartósítási módja van. A meggyből készíthetünk akár meggybort, süteményeket meggyes rétest, de akár önteteket (húsokhoz vagy akár fagylalt kehelyhez), túró gombócot és levest, de nagyon jól kombinálható a tejszínes, csokis és mákos ízekkel.

A gyümölcsöket többféleképpen tartósíthatjuk: lefagyaszthatjuk őket, készíthetünk befőttet lekvárt és csatnit, vagy akár aszalhatunk is. Ami viszont már keveseknek jut eszébe az a meggy- és a cseresznyebor, amit sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint az ember azt elkészíteni, részletes receptet itt lehet találni.

Címkék:
gyümölcs, cseresznye, meggy, gyümölcsös, gyümölcstermesztés, gyümölcskár, gyümölcsleves,