Ide költöznek az élelmes magyarok: van, ahol még mindig fillérekért lehet házat venni

Pénzcentrum2022. június 1. 08:13

A legújabb elemzésekből az derül ki, hogy idén márciusban stagnált a lakáspiaci kereslet, miközben a kínálat bővült. Több mint 38 ezer használt lakást hirdettek meg idén márciusban ország szerte 1733 településen a tulajdonosok és az ingatlanközvetítők, az eladó lakóingatlanokra pedig több mint 340 ezer érdeklődés érkezett. A megyeszékhelyek és városok kínálata 11-12 százalékkal emelkedett, míg a községeké 8 százalékkal februárhoz viszonyítva. Baranya például kifejezetten felkapott megye lett, így a HelloVidék most annak járt utána, hogy mi történt ebben a megyében ingatlanpiaci szempontból.

1733 településen hirdettek meg eladó használt ingatlanokat a tulajdonosok és a közvetítők, ami éves szinten több mint 10 százalékkal több helységet jelent. A feladott 38,8 ezer hirdetés viszont 4 százalékkal kevesebb mint 2021 azonos időszakában. A nagyvárosokban és Budapesten 6-8 százalékos csökkenés látható, míg a községekben 5 százalékos növekedés.

Ebből is látható, hogy az országon belül is jelentősek a különbségek: Baranyában, Békésben és Borsod-Abaúj-Zemplénben 13-29 százalékkal bővült a választék, addig Vas megyében, Zalában és Veszprémben 16-17 százalékkal csökkent. Ez pedig nem meglepő, hiszen Baranya és környékén egészen kedvező áron is találhatunk lakásokat, ráadásul – ami egyáltalán nem mellékes – munkaerőpiaci szempontból is érdemes lehet ezt a környéket választani.

Lakásépítések tekintetében is nagy ellentétek láthatók a régióban. Somogy megyében elsősorban a Balaton-parti településeknek – különösen Siófoknak – köszönhetően több mint 2000 új lakást kínálnak eladásra. Ezzel szemben Baranyában mintegy 500-at, míg Tolna megyét szinte teljesen elkerülik a nagyobb társasházakban érdekelt lakásfejlesztők

– nyilatkozta a HelloVidéknek Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Lakást venne? A Pénzentrum segít megtalálni a megfelelő hitelt!

A legolcsóbb megye pedig egyértelműen Baranya lett, ahol még Pécs se tudta ellensúlyozni a községek alacsony árait. Míg Pécs 300 ezer forint körüli négyzetméterárron lehet lakáshoz jutni, addig a megye járásainak felében 120 ezer forint alatt maradt az átlagár.

Címkék:
ingatlan, forint, pécs, megye, baranya, ingatlan vásárlás, használt ingatlan,