Csúnyán ráfizethet, aki most kivár: drágulás és magasabb hitelkamatok jönnek a lakáspiacon

Pénzcentrum2022. május 29. 15:41

Az idei első negyedévben közel 40 ezer ingatlanpiaci tranzakció volt, amely ugyan kicsit elmarad a 2021-es évkezdéstől néhány százalékkal, de még így is az elmúlt 10 év második legerősebb évkezdése. A következő negyedévekben is aktív ingatlanpiacra számítanak a szakemberek, így éves szinten várhatóan ismét 150-160 ezer körüli tranzakció várható.

Az idei első negyedévben további áremelkedést tapasztaltak a Duna House szakemberei, különösen az újépítésű ingatlanok és a nagyon keresett panellakások drágultak az ország teljes területén. Az újépítésű szegmensben az év hátralévő részében is drágulásra számítanak a szakemberek, ami a használt ingatlanok árára is hatni fog. Közölték, mivel várhatóan a hitelkamatok is emelkedni fognak, nem érdemes kivárni azoknak akik az idén szeretnének új otthonba költözni.

Az év elején felélénkült kereslet találkozott a szűk kínálattal a megyeszékhelyek és Budapest lakáspiacán, emiatt ismét lendületet kapott az áremelkedés. A fővárosban az eladásra kínált használt lakások és házak) átlagos négyzetméterára 894 ezer forintot tett ki, ami éves szinten 17 százalékos áremelkedésnek felel meg - derült ki egy másik elemzésből. A megyeszékhelyeken közül Győrben az eladó használt lakások négyzetmétere már meghaladja a 700 ezer forintot, ami több mint 40 százalékos éves drágulást jelent. Miskolcon és Szegeden 38-38 százalékkal nőttek az árak, így idén májusban 407 ezer és 626 ezer forintra rúgtak. 

Két számjegyű áremelkedés látható a használt lakóingatlanok - lakások és családi házak - kínálati piacán a legnagyobb városokban.

A szakértők szerint vannak vásárlók, akik a felgyorsuló infláció, a háborús helyzet okozta bizonytalanság gazdasági helyzet elől ingatlanba menekültek és letudták a vásárlást az év első hónapjaiban. A többség viszont a lakáshitel-drágulás miatt bizonytalanabbá vált, így a saját lakását sem dobta piacra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az utóbbi 12 hónapban történt áremelkedés kifogta a szelet azoknak a vitorlájából, akik a gazdasági bizonytalanság miatt kivártak. Ha lesz is egy néhány százalékos árkorrekció, még így is drágábbak lesznek a használt lakóingatlanok, mint fél évvel ezelőtt. Ráadásul az infláció miatti kamatemelések eredményeként a lakáshitelek is drágábbak lesznek. A szakemberek abban egyetértenek:

aki költözést tervez és az anyagi fedezete is megvan az adásvételre, akkor nem érdemes a kivárásra játszani.

Címkék:
hitel, lakáshitel, lakás, ingatlan, drágulás, infláció, ingatlanpiac, áremelkedés, ház, ingatlanok, lakások, használt, hitelkamatok,