Brutális, ami a pesti ingatlanpiacon történik: ennyiért lehet ma lakást bérelni a fővárosban

Pénzcentrum2022. május 25. 08:31

35 százalékkal drágábban kínálják a kiadó lakásokat Budapesten, mint egy éve az Ingatlan.com szerint. Egy átlagos 54 négyzetméteres ingatlanért már havi 175 ezer forintot kérnek. A nagyvárosok többségében történelmi rekordra emelkedtek a bérleti díjak, miután a kínálat felére zuhant tavalyhoz képest. Újraindult a turisztikai célú, rövid távú bérbeadás, és kevesebben vásárolnak befektetési céllal lakást.

Átlagosan 35 százalékkal kínálják drágábban bérlésre a lakásokat Budapesten a tavalyi évhez képest. Magasabban áron, mint három évvel, a koronavírus előtt. Idén áprilisban már havi 175 000 forintot kértek egy átlagos, 54 négyzetméteres lakásért, ami május közepére 5 000 forinttal tovább drágult.

Történelmi csúcsra jutottak az albérletárak. 175 000 forintot kell fizetnie havonta egy kiadó lakásért annak, aki most  keres albérletet. A többi nagyvárosban 120 000 -130 000 vagy akár 140 ezer forintos albérletárakkal is találkozhatunk havonta, ezeket Győrben, Debrecen, Veszprémben kell megfizetni

- nyilatkozta Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője az RTL Híradónak. A majd egy éve tartó kamatemelések, vagyis a dráguló hitelek hatására kevesebben vásárolnak saját lakást, ráadásul az ukrán menekültek egy része is bérelt ingatlant Magyarországon.

Lakást vennél? Nézz körül a Pénzcentrum kalkulátorában!

Tavalyhoz képest összességében 8 százalékkal nőtt a kereslet, azonban a kínálat 49 százalékkal zuhant. 10 ezerrel kevesebb lakás vár kiadásra, mióta újraindult a turisztikai célú rövidtávú bérbeadás, valamint visszaesett befektetési céllal vásárlók száma. Az ingatlanárak gyorsabban nőttek, mint a bérleti díjak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bérbeadásból származó hozamszint az elmúlt öt évben a felére csökkent így már nem jelent olyan jó üzletet lakást kiadni, mint korábban

- emelte ki az Ingatlan.com vezető elemzője. A többi nagyvárosban is drágábban kínálják kiadásra a lakásokat.

Címkék:
ingatlan, rtl klub, albérlet, áremelkedés, bérleti díj, albérletpiac, albérlet árak,