Ezzel a trükkel ússzák meg az élelmes magyarok az ablakcserét: rezsiben sem mindegy

Pénzcentrum2022. május 3. 13:29

Ablakot nem egy évre választunk – szokták mondani nem alaptalanul. A ma egyre népszerűbb, korszerű műanyag ablakok ugyanis 30-40 évig is bírják, ha pedig megfelelően karbantartjuk őket, akár fél évszázadig is kitolható az élettartamuk. Habár a műanyag ablakok nem igényelnek mázolást és csiszolást, illetve nem vetemednek meg, megfelelő tisztításuk és ápolásuk elengedhetetlen ahhoz, hogy évtizedek múltán is megfelelően működjenek.

Talán sokan emlékszünk még a 80-as, 90-es évek műanyag ablakaira, amelyek egy-két évtized után elkezdtek töredezni, elszíneződni és megvetemedni. Sokuk vesztét végül az UV-sugárzás okozta. A műanyag ablakok vetemedésétől ritkán kell tartani, ha megfelelő acélmerevítéssel vannak ellátva, a speciális UV-stabil alapanyagok pedig biztosítják, hogy az ablak ellenálljon az UV-fény roncsoló hatásának, és évtizedek múlva is olyan legyen, mint új korában.

Az alapanyag tehát ma már nem jelent problémát, a karbantartás ettől függetlenül azonban fontos. Ha odafigyelünk néhány apróságra, sokáig megőrizhetjük ablakaink jó állapotát, és csak akkor kell lecserélnünk őket, amikor már tényleg lejárt az idejük. A Deceuninck szakértői összegyűjtötték az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, és arra is felhívják a figyelmet, hogy mikor érdemes ablakot cserélni.

Tisztaság, fél egészség

Az ápolást az ablak tisztításával kezdjük, a tavasz egyébként is remek időszak erre. Többnyire mindenkinek megvan rá a saját, jól bevált módszere, néhány alapszabály betartása azonban fontos. A műanyag ablakok takarításánál olyan tisztítószert használjunk, amely nem tartalmaz maró hatású vegyületet. A makacsabb szennyeződéseket szigorúan szemcsementes súrolószerrel távolítsuk el, így hosszú távon megőrizhető a nyílászáró sima és fényes felülete. Törlőkendőként lehetőleg puha rongyot vessünk be, az üvegek tisztán tartására pedig ideálisak az alkoholbázisú üvegtisztító szerek.

A tömítésről se feledkezzünk meg

A műanyag ablakok tokban és szárnyban körbefutó gumitömítése idővel elkeményedhet, ha nem teszünk ellene semmit. A tömítők puhán tartása nagyon fontos, mivel a gumi idővel kiszárad, és veszthet tömítőképességéből. A gumitömítéseket legalább fél évente töröljük át glicerines ronggyal, esetleg fújjuk be szilikonspray-vel, hogy rugalmasságukat a teljes élettartam alatt megőrizzék. Glicerint bármelyik patikában vény nélkül beszerezhetünk, és a legkisebb kiszerelés is elegendő belőle.

A fémnek is kell az ápolás

A nyílászárók egyik legfontosabb része a zárszerkezet, amely biztosítja többek között a tökéletes záródást. A fémből készült csúszó, kopó felületeket javasolt évente minimum egyszer, de poros, szmogos helyeken inkább félévente megolajozni vagy WD-40-nel befújni. Először ecsettel portalanítsuk a vízszintes és függőleges felületeket, majd jutassunk pár csepp olajat a nyílászáró oldalán körbe futó vasalatba, végül zárt állapotban, az ablak kinyitása nélkül párszor 180 fokban forgassuk oda-vissza a kilincset. Erre azért van szükség, hogy az anyag a vasalatban egyenletesen szétkenődjön. A célra tökéletesek a barkácsboltokban kapható műszerolajak, sav- és gyantatartalmú tisztítószereket azonban ne használjunk, mert károsítják a korrózióvédelmet szolgáló felületi réteget.

Megérett a cserére?

A legkörültekintőbb ápolás és karbantartás ellenére is előfordulhat, hogy ablakaink már nem látják el teljes mértékben funkciójukat. Mikor érdemes megfontolni a nyílászáró cseréjét? Íme néhány gyakori ok az ablakcserére.

Huzatos ablak: Az ablakok nem megfelelő tömítettsége drámaian csökkentheti otthonunk általános hőmérsékletét. Ilyen esetben pedig a fűtési-hűtési rendszernek sokkal nagyobb teljesítménnyel kell működnie, hogy kompenzálja az állandó hőszivárgást, ami rengeteg plusz kiadással járhat. Ha az ablakkerethez tartott zsebkendőt vagy cérnát a beáramló levegő megmozgatja, vagy a tok résein át beszűrődik a fény, akkor biztosak lehetünk benne, hogy már nem megfelelő a szigetelés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nehézkes nyitás-csukás: A normál méretű ablakok kezelésének egyszerűnek és könnyednek kell lennie. Ha gondot okoz, extra erőkifejtést kíván a nyitásuk vagy a bezárásuk, valószínűleg eljött az idő a cserére.

Párásodás: Az ablakharmat bizonyos mértékig természetes fizikai jelenség, sőt jó hír, ha az ablakon kívül történik. Ez azt jelenti, hogy ablakok megfelelően működnek, és nem engedik be a nedvességet. Ha azonban pára kerül az üvegtáblák közé, az arra utal, hogy hiányzik a gáz, amely normál esetben kitölti ezt a teret és növeli a hőszigetelést.

Nem jó hangszigetelés: Ha rendszeresen behallatszódnak a külső környezetből érkező zajok, akkor az ablakok valószínűleg nem megfelelően tömítettek, vagy nem jól szerelték be őket. A manapság használt szigetelőüvegek jelentősen csökkenthetik a külső zajt, de különösen forgalmas helyek közelében javasolt a speciális akusztikus üvegek használata.

Látható károsodás: Extrém időjárási körülmények között az ablakprofil sérülhet vagy meggörbülhet. Idővel a szél, a napsütés, az eső vagy a fagy repedéseket, vízkárokat okozhat rajta. Ha a tömítés cseréje vagy a javítás nem oldja meg a problémát, érdemes kicserélni a nyílászárót.

Címkék:
otthon, felújítás, nyílászárócsere, nyílászáró, műanyag,