Durván elszállhatnak a kamatok: jobban teszed, ha nem vársz tovább a lakásvásárlással

HelloVidék2022. március 25. 08:15

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikája szerint a háztartási hitelállomány 15 százalékkal nőtt 2021-ben. A kamatokat ugyanakkor már szinte heti rendszerességgel emelik 2022-ben, így ez fejtörést okozhat azok számára, akik még a hitelfelvétel előtt állnak - számol be a HelloVidék.

Örök dilemma a lakáshitel-felvevők előtt, hogy milyen kamatperiódusú hitelt vegyenek fel, hiszen nyugodt kamatkörnyezetben a gyakrabban változó kamatozásúak általában olcsóbbak, de kockázatosabbak, a ritkábban változó kamatozásúak (vagy teljesen fixek) pedig drágábbak, de biztonságosabbak.

Jelenleg az infláció emelkedése miatt a jegybanki kamatok is folyamatosan emelkednek, így a kevésbé nyugodt kamatkörnyezetben már alig található olyan bank, amelyik egy éven belül változó kamatozású hitelt egyáltalán kínálna.

A mostani háborús helyzetet, az inflációt és az ez évi tendenciákat követve további emelésekre számítanak a szakemberek, ami a lakáshitelek piacán is meglátszik majd. A hitelfelvételkor ez döntő lehet, és az is kérdéses, hogy milyen összegű lakáshitelt vehetünk fel egyáltalán, milyen kondíciókkal, és mekkora fedezetre van hozzá szükség.

A felvehető lakáshitel szempontjából fontos a fedezetül szolgáló ingatlan becsült forgalmi értéke, ugyanis a hitelösszeg nem haladhatja meg ennek 80 százalékát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fedezetként csak Magyarország területén lévő, magánszemély tulajdonában levő per-, teher- és igénymentes, önállóan forgalomképes ingatlan szolgálhat, melynek műszaki állapota végleges és tulajdonviszonyai rendezettek.

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címkék:
hitel, lakáshitel, ingatlan, bank, hitelállomány, hellovidék, változó, kamatok,