Fontos bejelentés Magyarország gázellátásáról: ezt jó, ha tudod

Pénzcentrum2022. március 1. 13:27

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) folyamatosan figyelemmel kíséri az Ukrajnában zajló eseményeket, és a hazai gázforgalom adatairól naprakész információkkal rendelkezik.

A földgázpiac a piaci környezetnek megfelelően működik, az ország gázellátása jelenleg zavartalan, a határkeresztező vezetékeken mind import, mind export irányban normál üzemnek megfelelően zajlik a gázforgalmazás. Az ukrajnai konfliktus ellenére mindkét irányban rendben működik az ukrán-magyar határkeresztező vezeték is. A határponton forgalmazott gázmennyiség elsősorban az ukrán piaci igényeknek megfelelően alakul, a határkeresztező pont a hazai ellátásban nem játszik jelentős szerepet. Az orosz fél továbbra is a hosszú távú szerződéseknek megfelelően teljesíti a szállításokat.

Magyarország földgázellátása több irányból is biztosított.

A magyar nagynyomású földgázrendszer üzemeltetését végző FGSZ Zrt. magas szintű szakmai tevékenységének köszönhetően minden határkeresztező vezeték teljes kapacitással folyamatosan rendelkezésre áll: így Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Románia és Ukrajna irányából is tud az ország földgázt importálni, illetve oda szállítani.

A 2021. szeptember végén megkötött hosszú távú orosz-magyar gázszerződés értelmében a hazai lakosság ellátását biztosító földgázmennyiségek átvétele már nem az Ukrajna felől érkező vezetéken történik, hanem a 2021. október 1-jén üzembe állt kiskundorozsmai (Szerbia) és a mosonmagyaróvári (Ausztria) határkeresztező pontokon.

A valaha mért maximális országos földgázfogyasztás (2005. február 9-én) 89,5 millió m³/nap volt. Ehhez képest a 2021 folyamán mért legmagasabb földgázfogyasztás 2021. február 12-én 63,2 millió m³ volt, míg a mostani téli időszakban a legnagyobb földgázfogyasztás 2021. december 22-én 52,1 millió m³ volt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A hazai földgázrendszer maximális forrásoldali technikai kapacitását bemutató adatokból látszik, hogy a hazai földgázrendszer 211,8 millió m³/nap betáplálási kapacitása jelenleg közel négyszerese a csúcsidőszakban mért legnagyobb fogyasztásnak, tehát az ellátásbiztonság műszaki háttere megfelelő.

Az import mellett rendben zajlik a hazai kitermelés, amely az éves gázigénynek mintegy 20 százalékát biztosítja. A hazai felhasználók és különösen a lakosság biztonságos ellátását a tárlókban elhelyezett tartalékok is garantálják. Tárolóinkban jelenleg 1,59 milliárd ködméter földgáz van, ami 25% százalékos töltöttséget jelent. Ez a fűtési szezon végén - még hideg időjárási körülmények – között is jelentős tartalékot jelent.

Címkék:
magyarország, magyar, lakosság, orosz, földgázfogyasztás,