Egy évük maradt belevágni a felújításba a magyar családoknak: hosszabbításért indult kampány

Pénzcentrum2022. január 24. 10:29

A hazai lakásállomány több mint 60 százaléka műszakilag és energetikailag elavult, ezért tömeges és hosszú távon elérhető támogatásokra, építési célú beruházásokat eredményező programokra van szükség – véli az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

Adómentes munkáltatói lakásvásárlási és felújítási támogatást, határozatlan időre meghosszabbított állami felújítási programot is javasol a kormánynak az építőipari szakszövetség az elavult ingatlanállomány korszerűsítésére és a még mindig jelentős volumenű feketemunka kifehérítésére. A Magyar Nemzeti Bank Zöld otthonteremtési programjának a felújítások támogatására való kiterjesztését, 800 ezer panellakást érintő, országos komplex lakóingatlan-felújítási programot, valamint állami és önkormányzati bérlakásépítést szorgalmaz az ÉVOSZ a VG birtokába került átfogó szakmai anyag szerint. 

A szövetség egyebek között a lakásszektort érintően fogalmaz meg markáns témákat, jelezve, hogy idén a lakásépítés, a lakásfelújítás, az ipari szektor létesítményei és a logisztikai beruházások fogják felfelé húzni az építőipar teljesítményét, a bővülés 5-6 százalékos lehet. A hazai lakásállomány több mint 60 százaléka műszakilag és energetikailag elavult, miközben a növekvő újlakás-építési számok sem eredményeznek elégséges és számottevő megújulási folyamatot.

Tömeges és hosszú távon elérhető támogatásokra, építési célú beruházásokat eredményező programokra van szükség – szögezi le az ÉVOSZ. A szövetség határozatlan időre kéri meghosszabbítani az idei év végéig meghirdetett állami lakásfelújítási támogatást, elsimítva ezáltal a jelenlegi dömpingszerű megrendelési hullámot is.

Az otthonfelújítási támogatást ugyanis a jelen állás szerint 2022. december 31-ig lehet kérvényezni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lakásvásárláshoz emellett egy alkalommal maximum 8 millió forint munkáltatói hitelt vagy vissza nem térítendő támogatást is szorgalmaznak lehetővé tenni a rendezett költségvetési kapcsolatokkal rendelkező vállalkozásoknak, amelyek  adó- és járulékmentesen biztosíthatnának támogatást felújításhoz is 4 millió forintig.

Címkék:
felújítás, támogatás, építőipar, építés, lakásfelújítási támogatás, otthonfelújítási támogatás, felújítási támogatás,