Ismét rossz hírt kaptak a lakáshitelesek: akár 15 ezerrel is emelkedhet a törlesztőjük

Pénzcentrum2022. január 4. 15:35

2022. január első napjaiban 3 nagybank is megemelte új lakáshitelének kamatát, ezzel tovább folytatódott a lakáskölcsönök drágulása. A három érintett pénzintézetnél 0,3-0,5 százalékponttal emelkedett a legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú kölcsön THM értéke. Az eddigi kamatemelések hatását nagyon jól mutatja, ha az idén januári és a tavaly év eleji ajánlatokat összevetjük. Egy új, 20 millió forint összegű hitelre 3,3 millió forinttal kell többet fizetni, azért, mert idén és nem 2021. év elején igényelték azt.

A magas infláció miatt a jegybank kamatemelési ciklusba kezdett, az irányadó kamatokat 0,6 százalékról 4 százalékra emelte. Ez pedig maga után vonta a jelzáloghitelek kamatemelkedését is. A kereskedelmi bankok egyre drágábban kínálnak lakáshitelt az érdeklődők számára.

3 nagybank is hitelkamatot emelet 2022. elején

A kamatemelés folyamata sajnos nem állt meg 2021-ben: a CIB Bank, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank is úgy döntött, hogy 2022. januárját kamatemeléssel indítja. Ennek következtében a legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú lakáskölcsönök THM értéke 0,3-0,5 százalékponttal emelkedett.

A kamatemelés miatt egy idén év elején igényelt 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztőrészlete a három érintett pénzintézetnél

3 500 - 6 700 forinttal magasabb, mintha a kölcsönt tavaly év végén vették volna fel.

Egy év alatt 15 ezer forintot emelkedhetett egy új kölcsön törlesztőrészlete

A kamatemelés hatását talán még jobban szemlélteti az, ha a jelenlegi és a 2021. év eleji ajánlatokat hasonlítjuk össze. Gyakorlatilag az összes lakáshitel kamata emelkedett az elmúlt évben. A legnagyobb mértékben a változó kamatozású konstrukciók drágultak: az egy éves kamatperiódusú kölcsönök THM értéke a duplájára nőtt egy év alatt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fix kamatozású kölcsönök drágultak a legkisebb mértékben, ezen hitelek THM értéke "csak" 0,47 százalékponttal emelkedett egy év alatt. A jelenleg legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú lakáscélú jelzáloghitelek éves átlagos költsége 1,32 százalékponttal emelkedett. Ez egy 20 millió forint összegű kölcsön esetében 15 ezer forint törlesztőrészlet-emelkedést jelentene 20 éven keresztül. Vagyis 3,3 millió forintot spórolhatott valaki csak azért, mert egy évvel korábban vette fel a kölcsönét.

A Bankmonitor elemzői szerint a kölcsönök drágulásának azonban még koránt sincs vége, szakportál várakozása alapján a magas infláció miatt az irányadó kamatok további emelésére lehet számítani. Éppen ezért érdemes a lakásvásárlás előtt állóknak minél hamarabb döntést hozni és megigényelni a vásárláshoz szükséges lakáshitelt.

Címkék:
lakáshitel, bank, forint, thm, kölcsön, kamatemelés,