Fű alatt nyúltak bele a lakossági napelempályázatba: fontos pontokon változtattak

Pénzcentrum2021. november 3. 19:02

Anélkül, hogy erről külön hírt kiadtak volna, a napokban kétszer is fontos pontokon módosították a 2,9-11,3 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást ígérő lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési EU-pályázat szabályrendszerét. A katás és kivás vállalkozók például nagyon figyeljenek, mert most már az ő céges jövedelmük is beleszámít az egy főre jutó jövedelembe, ha egyúttal tulajdonosok is a fejlesztendő ingatlanban.

Módosították a lakossági napelemes pályázat kiírását – vette észre a Portfolio. A családi házakat és kisebb társasházakat tisztább energiához és hatékonyabb fűtéshez segítő pályázat kiírásában három dolgot változtattak meg.

Elsőként kiegészítették azt a részt, amely a jogosultságot megalapozó jövedelem számításáról szól, ide bekerült, hogy a kisadózó vállalkozók (a kivások és katások) jövedelmét is számításba kell venni. A pályázathoz az adott ingatlan jövedelemmel rendelkező tulajdonosainak összes jövedelmét kell figyelembe venni, elosztva a benne élő tulajdonosokkal, a kapott egy főre eső 2020-as érték így nem haladhatja meg a bruttó 4,85 millió forintot. Ez a magasabb jövedelemmel rendelkező vállalkozók esetében akár a jogosultságtól való elesést is jelentheti, az alacsonyabb jövedelműeknél viszont kedvezőbb helyzetet eredményezhet.

A második módosítás a tulajdonosok tulajdonszerzésére vonatkozik, és lehetővé teszi, hogy azokat is számba vegyék a fenti jövedelemhatár kiszámításánál, akik már augusztus 31. után lettek tulajdonosok öröklés vagy vásárlás, de semmiképpen nem ajándékozás útján. Utóbbi esetén az augusztus 3 előtti állapotot kell figyelembe venni, vagyis kizárják, hogy valaki úgy kerüljön a jövedelemhatár alá, hogy ajándékozással teremt új, jövedelemmel nem rendelkező (pl. gyermek) tulajdonosokat, akik között jobban eloszlik a jövedelem.

A harmadik változás a pályázatok beadási időpontjának módosítása: reggel nyolc helyett délután 5-től nyílik a pályázati felület, minden pályázati szakaszban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A jövedelemhatár alá egy házaspár tulajdonos esetén fejenként körülbelül havi bruttó 400 ezer forintos keresetnél már be lehet kerülni (több, nem kereső tulajdonosnál értelemszerűen ennél magasabb keresetűek is labdába rúghatnak). A jelentkezők közül pluszpontokat kapnak a több gyereket nevelők és azok, akik fejlesztendő térségekben élnek.

Címkék:
pályázat, támogatás, napelem, korszerűsítés, jövedelem, állami támogatás, módosítás,