Megbicsaklott a piacgazdaság Magyarországon: embertelen lehúzás megy országszerte

Pénzcentrum2021. augusztus 10. 09:01

A GVH elnöke szerint gyakorlatilag vadnyugati helyzet van ma a hazai építőanyag-piacon – írja a Növekedés.hu.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a lapnak adott interjújában kifejti, hogy a GVH-hoz érkezett panaszok alapján nagyon komoly zavarok vannak az építőanyag-piacon, a helyzet szinte vadnyugati.

Ahogy a szakember fogalmaz, a vásárlók nagy kiszolgáltatottságra panaszkodnak, az árak pedig teljesen kiszámíthatatlanok: sok esetben nincsenek árlisták, az építőanyag árak nem transzparensek, napi, sőt félnapi árak is vannak. Ahogy az elnök mondja,

az eladó majdhogynem zsaroló pozícióban van, közli az új árat, a vevőnek pedig pillanatok alatt el kell döntenie, megveszi-e az árut magasabb áron, vagy elszállítják máshova.

A GVH elnöke úgy fogalmaz, hogy egy normális piacgazdasági helyzetben a kereskedőknek kellene versenyezniük a vevőkért, és nem fordítva. Rigó arról is beszélt, hogy ha az EU tagállamait vesszük, és kiválasztjuk az építőanyag árakat öt évre visszamenőleg,

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

az jön ki, hogy az országok többségében tíz-tizenöt százalékos volt az átlagos növekedés. Kivéve Magyarországot és Romániát, ahol harmincszázalékos.

Címkék:
építőipar, gvh, építőanyag, drágulás, árdrágulás, építőanyagok,