Ez az egyik legjobb bográcsos kaja: alig ismert, pedig gyorsan és egyszerűen elkészíthető

HelloVidék2021. augusztus 6. 08:14

A Hajdúság legjobb ételei közé a bográcsosak is beletartoznak, amelyek közül a HelloVidék ez alkalommal az egyik legjobb receptjét, és annak történetét hoztuk el. De milyenek a jó pásztorételek? A lap utána járt. 

Nem is gondolnánk, micsoda hasonlóság van egy háziasszony és egy pásztor élete között. Legalábbis, ami a főzést illeti. Gondoljunk csak bele: mindkettőjüknek párhuzamosan, azaz egyszerre, több dolga van a saját területén, ezért a főzés gyakran „időrablásnak” tűnik, és igyekeznek gyorsan megoldani. Enni szükségszerű, ezért főzni mindig kell, ha gazdaságot vagy gazdaságos háztartást vezetünk, de túl sokat bíbelődni egy étellel ritkán van lehetőség.

A pásztorok sem bíbelődtek, pepecseltek annak idején, a kunyhójuk előtt készült bográcsos ételeik tehát erről lettek híresek. Szalonna, kolbász mindig volt kéznél, a hagyma, krumpli megtermett a közelben, a kunyhóban legtöbbször lehetett találni pirospaprikát, sót, esetleg borsot, köményt, s a pásztor felesége havonta egyszer-kétszer eljött, és hozott valami tésztafélét is, amit maga gyártott a bográcsos ételhez otthon. A tűz égett, az ebédnek való pedig elrotyogott rajta. Az elején egy kicsit tovább maradtak mellette, de aztán hagyták, hadd főjön.

Nos, a háziasszony is általában pont erre vágyik egy dolgos nap során: „Legalább az étellel ne keljen annyit bajlódnom!” – mondják sokan. Lehet, hogy tanulhatnánk valamit az egykori pásztoroktól? A HelloVidék cikkéből megtudhatod!

Címkék:
étel, legjobb, főzés, hellovidék,