Drámai a helyzet a hazai erdőkben, földeken: talán még van esély a változtatásra

Pénzcentrum2021. május 26. 08:15

A sík mezőktől vagy kertektől eltérően a mérsékelt éghajlatú erdőkben hét réteg van: magas fák, alacsonyabb fák, cserjék, évelők, talajtakaró rétegek, gumósok és kúszónövények. A mai mezőgazdasági gyakorlat tönkreteszi a termőtalajt, ahogy az erdőgazdálkodás is árt az erdőnek, mert ahelyett, hogy segítségül hívnánk a természetet, szembe megyünk vele a megkérdezett szakértők szerint, akik az erdőkert és a permakultúrás kert mibenlétét és fontos szerepét is elmagyarázzák a jövő agráriumában. 

Nagy divatjukat élik az erdőkertek és a permakulturális kertek, nem véletlenül, hiszen a hagyományos mezőgazdasági termelés szembemegy a természettel, és a klímaváltozás okozta, megújult körülményeket és tényezőket sem tudja elég gyorsan lekövetni. Szakértőket kérdeztünk meg ezen kertgazdálkodási formák hasznáról és szükségességéről.

Az erdőkerteket úgy tervezik meg, hogy utánozzák a természetes ökoszisztémákat, szemben például az agráriumban eddig bevett szokásnál, a mezők ugyanis monokultúrákban népesítenek be hatalmas területeket, ami a természetben egyáltalán nem szokványos, és nem is létezik ilyen a mezőgazdaságon kívül. Az erdősített vagy félig erdősített rendszerek azok, amelyek az ökoszisztémának megfelelően működnek, mentesek az emberi beavatkozásoktól.

További részletek a HelloVidék cikkében!

Címkék:
tervezés, mezőgazdaság, agrárium, természet, természetkárosítás,