Vízparti nyaralót 10 millió alatt? Nem lehetetlen, itt a települések listája

Pénzcentrum2021. április 4. 13:04

A koronavírus-járvány okozta pandémia hatására aki csak tehette, vidéken keresett menedéket, ahol több tér, szabadság és friss levegő állt rendelkezésre, mint a város bezártságban. Nem csoda, hogy megnőtt a kereslet a vidéki nyaralók iránt, egyből meg is ugrott az áruk, van ahol 35 százalékkal is. Ugyanakkor nem lehetetlen elfogadható áron találni vidéki vízparti kisházat, csak tudni kell, hol keressük. Összeszedtük a jelenlegi legjobb ajánlatokat, és arra is van egy jó ötletünk, miből vedd meg.

Tavasszal indul meg rendszerint a nyaralóvásárlási-láz, amikor az emberek a hosszú és sötét tél után egyre több időt szeretnének kint tölteni a szabadban, pláne a vízparton. A koronavírus-járvány természetesen ezt a tendenciát is felbolygatta, mégpedig oly módon, hogy a szokásosnál sokkal előbb indult meg az érdeklődés. Már januárban felpezsdült a Balaton és a Velencei-tó ingatlanpiaca: vidéki viszonylatban mindkét terület átlagárai magasnak számítanak és esetenként vetekednek a fővárosi átlagárakkal is, de a jelek szerint ez sem riasztja el az érdeklődők hadát - áll az OTP Ingatlan elemzésében. 

Ennek hátterében feltehetően az is áll, hogy a lezárások elől már tavaly is szívesen menekültek az emberek vidékre, és ez idén sem nagyon van másképp.

A világjárvány miatt bevezetett kijárási korlátozások hatására sokan szorultak városi otthonaik falai közé, ami hosszú távon több mint nyomasztó, már a mentális egészségünket is veszélybe sodorja. Éppen ezért felértékelődtek a vidéki kertes ingatlanok, nyaralók, amelyek saját kerttel, zöld területtel rendelkeznek, és ha még vízparton vagy annak közelében is vannak, az már maga a főnyeremény.

A pandémiával súlyosbított tavalyi évben tíz százalékkal több nyaraló cserélt gazdát, mint a vírus megjelenése előtti időszakban. A trend 2021-ben is folytatódott, az árak az idei első két hónapban már hat százalékkal nőttek - ezt pedig már az Otthon Centrum elemzői írták 2021 első két hónapjának adatait összesítve. Jól látszik tehát, hogy az elmúlt évek ingatlan áremelkedései a nyaralópiacot sem kerülték el: folyamatosan, évről évre drágultak, a pandémia pedig tovább gyorsította ezt a folyamatot.

A vízparti településeken elképesztő meredeken kúsztak fel az árak. A NAV forgalmi adatai alapján a 2020-ban eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a Velencei-tó és a Balaton déli partján fekvő városok közül Zamárdiban (471 ezer Ft) megközelítette, míg Siófokon (523 ezer Ft) és Balatonlellén (522 ezer Ft) át is lépte a félmillió forintos határt. Gárdonyban az átlagos négyzetméterár 2020-ban 376 ezer Ft, míg Velencén 346 ezer Ft volt, ezekhez hasonló árszínvonal volt kimutatható Balatonföldváron (377 ezer Ft), Fonyódon (376 ezer Ft) és Keszthelyen (314 ezer Ft); az átlagárakat természetesen nagyban meghatározza az eladott ingatlanok összetétele is.

És nem csak a Balaton környéke, a Velencei-tó partja is izgatja az érdeklődőket: már az év elején megélénkült a telkek iránti kereslet. A használt ingatlanok 500-600 ezer forintos átlagos négyzetméter ára miatt sokan inkább az újépítésűeket preferálják, ahol szinte mindent a saját ízlésük és elvárásaik szerint tudnak kialakítani.

Van élet a balatonon túl is

De persze nem mindenki engedhet meg magának egy több tízmilliós tóparti palotát, aki nyaralóra vágyik: jó hír, hogy ők is találhatnak maguknak ingatlant, csak egy kicsit mélyebbre kell túrni az internet bugyraiba. A legtöbben legfeljebb 10-15 millió forint körüli összeget költenének hétvégi házra, nyaralóra. Ezért a pénzért nem lehetetlen vízparti ingatlant találni, ám a frekventált helyeket, mint például a Balaton, vagy a Velencei-tó környékét elfelejthetjük.

Vannak azonban ezeken kívül is bőven olyan helyek, amelyeken érdemes elgondolkozni, pláne annak, aki csendre, nyugodt környezetre vágyik. Ahogy az a gyűjtésünkből is kirajzolódik, lehet találni vízparti nyaralót, akár házat is 10 millió forint alatt, igaz ezek a legritkább esetben vannak a Balaton partján. Rendszerint az ország középső, keleti felében kell keresni őket.

Címkék:
otthon, ingatlan, nyaraló,