Rakott krumpli receptek: francia rakott krumpli, kolbászos és darált húsos rakott krumpli recept

Pénzcentrum2020. december 12. 12:33

Francia rakott krumpli hússal és hús nélkül, darált húsos rakott krumpli receptek: Hogyan keszul a rakott krumpli recept, a rakott krumpli milyen krumpliból van, a rakott krumpli sütése hány fokon történik? Miben különbözik a tejszínes francia rakott krumpli és a magyaros rakott krumpli?

A végtelenül egyszerű, ám jól ismert rakott krumpli egy olyan fogás, amit szinte a lehetetlenséggel határos elrontani. Tudtad, hogy a rakott krumpli recept több féle módon is elkészíthető? Nem csak darált húsos rakott krumpli és kolbászos rakott krumpli létezik, a változatosság kedvéért érdemes kipróbálnunk a francia rakott krumpli recept elkészítését is. Cikkünkben leírjuk, miben más a francia rakott krumpli a hazai megszokottól, hogyan keszul a rakott krumpli egyszerűen és a rakott krumpli hány fokon sül. Azt is eláruljuk, a rakott krumpli milyen krumpliból készül, és hogy a rakott krumpli milyen kolbász felhasználásával lesz a legfinomabb!

A rakott krumpli milyen krumpliból készül?

A rakott krumpli elkészítéséhez a legalkalmasabb fajták a kiflikrumpli és a piros- vagy barnahéjú fajták; készülhet újkrumpliból és "öreg" krumpliból egyaránt. Fontos, hogy a rakott krumpli recepthez elő kell főznünk őket, lehetőleg héjában, így az alapanyag sokkal könnyebben kezelhető lesz, amikor a tepsibe tesszük a rétegeket.

A rakott krumpli milyen kolbász, milyen hús felhasználásával készül?

A hagyományos magyaros rakott krumpli kolbásszal vagy darált hússal készül. Ha kolbászos rakott krumpli készítését tervezzük, a legjobb, ha valamilyen magyaros lángoltkolbászt választunk, ami nem túl puha és nem is túl száraz; ízlés szerint csípőset. Darált húsos rakott krumpli készítése esetén vásároljunk disznóhúst, például combot vagy lapockát.

1. Magyaros rakott krumpli recept

Hozzávalók

  • 6 db krumpli (nagyobb)
  • 6 db tojás (főtt)
  • 300 g lángolt kolbász vagy darált hús
  • 2 ek sertészsír
  • 500 g tejföl
  • só, bors ízlés szerint

A rakott krumpli elkészítése

  • 1. Előkészületként főzzük meg a krumplikat héjában, illetve a tojásokat is. Hagyjuk őket kihűlni, majd mindkettőt pucoljuk meg és szeleteljük fel karikákra.
  • 2. Ha kolbásszal készül a rakott krumpli, karikázzuk fel azt is. Ha darált hússal, akkor egy kevés olajon pirítsuk meg, hogy ne legyen nyers. Fűszerezzük sóval, borssal.
  • 3. Olvasszuk meg a zsírt egy lábasban, majd keverjük el vele a tejfölt. Ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint.
  • 4. Rétegeljük a rakott krumpli hozzávalóit a következő módon: helyezzünk alulra egy rétegnyi karikázott krumplit; erre jöhetnek a tojások; locsoljuk meg a zsíros tejföllel, majd erre jöhet egy rétegnyi darált hús vagy kolbász. Rétegeljük a hozzávalókat addig, amíg el nem fogynak (a tetejét krumplival zárjuk le), majd öntsük rá a maradék tejfölt is.
  • 5. 1 óra alatt süssük készre, míg a rakott krumpli teteje szép piros nem lesz.

A rakott krumpli sütése hány fokon történjen?

A rakott krumpli 200°-on süljön, a sütőt melegítsük elő.

2. Francia rakott krumpli recept

Habár a legtöbb háztartásban a hagyományos magyaros rakott krumpli az alapértelmezett fogás, a tejszínes, francia verzió is egyre népszerűbb. A mi receptünk baconnel készül, azonban a francia rakott krumpli darált hússal rétegezve szintén egyszerűen elkészíthető (sőt, a magyar konyhával vegyítve a francia rakott krumpli kolbásszal is nagyszerű elegyet alkot). Nézzük a receptet!

Hozzávalók

  • 6 db krumpli (nagyobb)
  • 150 g bacon szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 250 ml főzőtejszín
  • ½ l tej
  • 100 g trappista sajt
  • 2 ek liszt
  • 1 ek vaj
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1 csipet szerecsendió
  • só, fehérbors ízlés szerint

A francia rakott krumpli elkészítése

  • 1. A meghámozott krumplikat főzzük sós vízben félkészre, majd hagyjuk kihűlni és karikázzuk fel vékonyan.
  • 2. Szeleteljük fel a bacon szalonnát, majd egy serpenyőben süssük ki belőlük a zsírt. Adjuk hozzá a finomra aprított hagymát és fokhagymát is, majd együtt pirítsuk le őket. Csak egy kevés borssal, sóval ízesítsük.
  • 3. Amikor lepirult a szalonnás hagyma, adjuk hozzá a lisztet: keverjük össze alaposan, majd ha megpirult, vegyük le a tűzről.
  • 4. Keverjük össze a tejet és a tejszínt, fűszerezzük szerecsendióval, majd öntsük bele a lisztezett szalonnás hagymába és főzzük őket össze kevergetve addig, míg a mártás kellőképpen be nem sűrűsödik.
  • 5. Kenjünk ki egy jénai tálat vajjal, szórjuk meg zsemlemorzsával, majd jöhet a rétegezés: a krumplis rétegeket kenjük meg gazdagon a francia rakott krumpli öntettel, végül a felső krumplis záróréteget szórjuk meg reszelt sajttal (a rétegek közé tehetünk húsos elemeket is, például serpenyőben sült darált húst, vagy kolbászt).
  • 6. 200°-ra előmelegített sütőben süssük ki.
Címkék:
burgonya, krumpli, recept, szalonna, receptek, mit főzzek, magyaros ételek,