A habkönnyű túrógombóc készítése: az eredeti túrógombóc recept egyszerűen

Pénzcentrum2020. december 5. 14:30

Miért esik szét a túrógombóc készítése során? Habkönnyű túrógombóc recept: mutatjuk, hogy készül a turogomboc, a túrógombóc miért esik szét és túrógombóc mellé milyen leves illik?

A magyarok egyik kedvenc desszertje nem más, mint a rémesen egyszerű, ám mesésen finom túrógombóc, amit egyetlen étterem sem főz jobban, mint a Nagymamánk. Habár a túrógombóc recept nagyon kevés, hétköznapi alapanyag felhasználásával készül, a túrógombóc sokszor nem sikerül: a legjobb szakácsokkal is előfordult már, hogy a túrógombóc a vízben darabjaira hullik. Cikkünkben eláruljuk, hogyan zajlik a túrógombóc készítése, miért megy szét a túrógombóc a vízben, illetve mikor kell kivenni a túrógombócot a főzővízből.

Egyszerű túrógombóc recept

A túrógombóc egy letisztult édesség, a magyar konyha egyik kedvenc desszertje, édes főétele, ami nagyszerűen illik a klasszikus, paprikás fűszerezésű fogások mellé. A túrógombóc egyszerűen elkészíthető, mindössze arra kell odafigyelnünk, hogy adjunk időt a búzadarának, hogy magába fogadja a nedvességet. Nézzük, hogyan készül a túrógombóc!

A túrógombóc hozzávalói

  • 500 g tehéntúró
  • 6 ek búzadara (gríz)
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 3 ek kristálycukor
  • 300 g zsemlemorzsa
  • 4 ek napraforgóolaj

A tálaláshoz

  • porcukor
  • tejföl
  • lekvár

A túrógombóc recept elkészítése

  1. Egy tálban dolgozzuk össze a túrógombóc hozzávalóit: a túrót, a tojást és a grízt a csipet sóval és a kristálycukorral. Keverjük el alaposan, a nagyobb túródarabokat lehetőleg morzsoljuk szét. Tegyük be a hűtőbe és hagyjuk állni legalább 1 órán keresztül.
  2. Ezalatt pirítsuk meg a zsemlemorzsát az olajon, míg szép aranybarna nem lesz.
  3. Forraljunk egy fazékkal vizet, közben a túrógombóc tésztából kézzel formázzunk egyforma gombócokat. Főzzük a lobogó forró vízben a gombócokat addig, míg fel nem úsznak a víz tetejére. Ekkor merjük le őket lyukas kanállal, csepegtessük le, majd forgassuk a pirított zsemlemorzsába.
  4. Tálaljuk porcukorral, lekvárral és tejföllel!

Miért esik szét a túrógombóc?

Azt, hogy miert esik szet a turogomboc, valójában nagyon könnyű megmagyarázni: túl kevés búzadarát vagy tojást tettünk bele, illetve nem hagytuk elég ideig pihenni a túrógombóc tésztát, hogy a búzadara magába szívhassa a nedvességet és összeálljon.

A túrógombóc mellé milyen leves illik?

A túrógombóc nem csak desszert, hanem laktató második féle is, ami tökéletesen illik az olyan gazdag, magyaros levesekhez, mint a palócleves, a Jókai-bableves, vagy a halászlé.

Kinek ajánljuk a túrógombóc készítését?

A túrógombóc készítése már a kezdő szakácsok számára is reális célkitűzés: ha követjük a receptet és összeállítjuk a megfelelő túrógombóc tésztát, emellett elég ideig hagyjuk állni a hűtőben, hogy a túrógombóc masszája "összeérjen", akkor nem lesz problémánk a túrógombóc főzése során sem, a habkonnyu turogomboc szépen meg fogja tartani a formáját.

Címkék:
recept, édesség, desszert, receptek, magyaros ételek, túró, zadar,