Kertes házad van? Változott a jogszabály, súlyos bírság járhat ezért idén ősszel

Pénzcentrum2020. augusztus 29. 07:05

Kemény napok, hetek várnak azokra, akik allergiától szenvednek, és nincsenek kevesen! A lakosság legalább 10 százaléka, közel egymillió embert érint valamilyen formában a mára népbetegséggé váló allergia. Számukra rossz hír, hogy ezekben a napokban tetőzik a pollen koncentrációja a levegőben. Egyetlen védekezés az irtás, ami viszont a földhasználók feladata: jogszabály kötelezi őket a növény virágbimbójának kialakulását megakadályozására, ellenkező esetben súlyos bírságra számíthatnak.

Az allergiások száma évtizedek óta folyamatosan nő Magyarországon minden tizedik magyar allergiás a parlagfű pollenjére, tehát közel egymillió embert érint ez a probléma, mely mára már népbetegséggé vált. És ha mindez nem lenne elég: a parlagfű allergia megnöveli a további allergiák kialakulásának esélyét.

A parlagfűpollen koncentrációja általában augusztus végén-szeptember elején tetőzik, és a pollenszemek az első fagyokig jelen lehetnek a levegőben.

A következő napokban tehát jellemzően magas lesz a pollenterhelés, és a napokban várható a parlagfű pollenkoncentrációjának tetőzése is - tudatták a tisztifőorvosi Facebook-oldalon augusztus 28-án.

Válogass a kedvezményes személyi kölcsönök között a Pénzcentrum kalkulátorában!

A parlagfűre érzékenyek a gyógyszeres kezelés alkalmazása mellett enyhíthetik tüneteiket, ha minden este lefekvés előtt hajat mosnak, gyakran és alaposan porszívóznak a lakásban vagy nedves ronggyal letörlik a port. Érdemes ilyenkor az ágyneműt is gyakrabban cserélni, különösen a párnahuzatot. Javasolt kerülni a szabadban történő szárítást.

A szakemberek rendelkezésére álló eddigi információk szerint azonban az allergiások nincsenek nagyobb veszélyben a SARS-CoV-2 vírussal megfertőződés szempontjából.

De mi is az a parlagfű?

A parlagfű egyéves, magról kelő, kétszikű, melegigényes gyomnövény. Csírázásának megindulásához tavasszal a talaj hőmérsékletének tartósan 6 ºC fölé kell emelkednie. A zöld parlagfű növények a fagyok hatására elpusztulnak, csak a magok élik túl a téli hideg időjárást és tavasszal tömegesen csíráznak. Ennek időszaka április és május hónapban van, május végétől intenzív növekedési szakasz kezdődik. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó, 20-200 cm magas, orsógyökerű, felálló szárú, rendszerint dúsan elágazó, terebélyes gyomnövény. Szára szőrös, keresztben elvágva négyzet alakú. Levelei szárnyaltan szeldeltek, fonákuk és a levélnyél pelyhesen szőrös - tájékoztat a Nébih.

Jön a bünti!

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése alapján a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végégig folyamatosan fenntartani- hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Ám a jogszabály tavaly változott, a földtulajdonosok e kötelezettsége már nemcsak július 1-jétől áll fenn, hanem az egész vegetációs időszak alatt. 

A jogszabály-változtatást az indokolta, hogy a parlagfű nagyon jól alkalmazkodik Magyarország időjárási viszonyaihoz, emiatt képes volt megfelelő időjárási körülmények között az eredetileg törvényben megjelölt határidő előtt is virágozni. Ha a parlagfű szárát a talajfelszín magasságában elvágjuk, akkor elpusztul. A talajhoz közeli néhány cm-es szárrészen viszont 2-3 elágazása is van, ezért a kaszálás után általában újrahajt.

Azzal szemben, aki elmulasztja parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, növényvédelmi bírságot kell kiszabni, melynek mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel borítottság mértéke határozza meg. Amennyiben az adott földhasználó 3 éven belül ismételten elmulasztja parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, a növényvédelmi bírságot a másfélszeresére kell emelni. A hatósági eljárás során felmerült költségeket és a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket a földhasználónak kell megfizetnie.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az elmúlt években megszokott fellebbezési eljárás megszűnt. A megküldött határozat/végzés ellen keresetlevéllel közigazgatási per indítható, melyet az illetékes megyei kormányhivatalhoz a határozat közlésétől számított harminc napon belül lehet benyújtani külterület esetén.

Megéri?

A Pénzcentrum információi szerint tavaly összesen 3336 esetben szabtak ki a hatóságok növényvédelmi bírságot, melyek együttes összege meghaladta a 161 millió forintot.

15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt.

Nem árt tudni azonban, hogy belterületen az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság szabható ki, mint a külterületi ingatlanokon. Ez persze nem véletlen, a lakóövezetben virágzó parlagfű ugyanis nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent az emberek számára. Amennyiben az érintett nem fizeti meg a bírságot, az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, amely végrehajtásáról az adóhatóság gondoskodik. Ráadásul a kötelezően kiszabott bírságon túl a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket is az "ügyfélnek" kell megfizetnie.

Arról, hogy mi várható idén parlagfű-fronton az országban, illetve mennyire repkedtek a tavalyi évben a bírságok, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) illetékeseit kérdeztük az alábbi interjúban:

Címkék:
otthon, bírság, allergia, büntetés, parlagfű, pollen, kert, kertes ház, szezon, jogszabály, közigazgatási bírság,