Ez az öt falu húzza ki a bajból az országot: még nincs minden veszve

HelloVidék2020. augusztus 17. 08:15

Elképesztő szélsőségek váltakoznak idén Magyarországon: a rendkívül aszályos tavaszt nyáron helyenként akár az 50 millimétert is elérő felhőszakadások kísérték - mindkettő óriási károkat okozott. Az éghajlatváltozás hatásaitól, illetve a szélsőséges időjárási eseményektől számos kistelepülés már évek óta szenved. A klímamodellek szerint a hosszú, száraz időszakok, hőhullámok, aszályok egyre súlyosabb és gyakoribb gondot fognak jelenteni hazánkban, akárcsak az időszakos belvíz, az árvíz és a felhőszakadások özönvízszerű érkezése. De mit tehetünk ellene?


A Belügyminisztérium és a WWF Magyarország magyarországi mintaprojektje keretében öt kistelepülésen már elkészültek azok az első prototípusok, melyek a természetes vízmegtartásra épülnek, és hosszú távon segítik a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást - írja a HelloVidék.

A klímamodellek szerint a hosszú, száraz időszakok, hőhullámok, aszályok egyre súlyosabb és gyakoribb gondot fognak jelenteni hazánkban, akárcsak az időszakos belvíz, az árvíz és a felhőszakadások özönvízszerű érkezése. A 2017-ben indult LIFE-MICACC projektben a partnerek arra keresnek Magyarországon alkalmazható módszereket, hogy miként válhatnak ellenállóbbá a kistelepülések az éghajlatváltozással egyre súlyosbodó vízgazdálkodási szélsőségekkel szemben

- tájékoztatta a WWF Magyarország a lapot. A kísérleti projektbe öt hazai település kapcsolódott be, ahol országszerte tipikusnak mondható vízgazdálkodási problémák tapasztalhatók. Épp ezért lehetnek jó példák más települések számára ezek a modell megoldások:

Püspökszilágy: hegy- és dombvidékekre jellemző villámárvizek jelentenek veszélyt a település épített környezetére;

Rákócziújfalu: a belvíz és az aszály okoz károkat a gazdálkodóknak;

Bátya: a hirtelen lezúduló nagy esők, majd hosszú, száraz időszakok váltakozása jelent problémát;

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ruzsa: évtizedek óta küzd a vízhiánnyal és a talajvízszint folyamatos süllyedésével;

Tiszatarján: a hullámtéri vizesélőhelyek szárazodása és az özönnövények terjedése jelzik a környezeti változást.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
katasztrófa, klíma, válság, védelem, szélsőséges időjárás,