Itt a bejelentés: meghosszabbítják a 3-as metrót, ezek lesznek az új megállók

Pénzcentrum2020. február 20. 20:30

A 3-as metró káposztásmegyeri meghosszabbításáról és annak feltételeiről egyeztetett a BKK és az érintett kerületek február 17-én egy lakossági fórumon. Kiderült többek között, hogy a meghosszabított vonal első állomását a Rózsa utcánál alakítanák ki, amelyhez egy parkolóból és biciklitárolóból álló pont is épülne.

Az eseményen a közlekedési központot Rácz Zoltán projektvezető, a Főmterv-et Schulek János műszaki igazgató, tervező és Szaló Csaba generáltervező, a IV. kerületet pedig Mártonffy István főépítész képviselte. Az eseményen részt vett Déri Tibor IV. kerületi, valamint Cserdiné Németh Angéla XV. kerületi polgármester, Varju László országgyűlési képviselő, az újpesti képviselő-testület számos tagja és az agglomerációs települések több önkormányzati képviselője is.

Rácz Zoltán kiemelte, hogy a BKK a fővárosi önkormányzattól arra kapott felhatalmazást, hogy elkészítse a tervezett metróhosszabbítás engedélyezési terveit, minden szükséges engedélyt megszerezzen, illetve részletes megvalósíthatósági tanulmányt készítsen a projekt számára, ami egyben a jövőbeli európai uniós támogatás alapfeltétele - írja az Újpest.hu.

A legfőbb tudnivalók:

  • Az első állomást a Rózsa utcánál alakítanák ki, amelyhez egy parkolóból és biciklitárolóból álló pont is épülne.
  • A korábbi tervektől eltérően az építkezés az Árpád út zöldfelületeit is jobban védené, a vonal délebbre húzásával az út északi járdája mellett lévő fasor teljes egészében érintetlen maradna.
  • A víztorony környékén a Hídláb utcánál, a Szilágyi térnél és a Dobó utcánál álló, 1984 óta szanálásra váró ingatlanokat elbontanák és az újpesti önkormányzat dönthet majd arról, hogy milyen típusú közterület létesüljön a helyükön.
  • A bontással az Árpád Úti Felüljáró forgalmi rendje is egyszerűsödne, ahol egy jelzőlámpás forgalmi csomópont jöhetne létre, közvetlen felhajtási lehetőséggel az Istvántelki útról.
  • A Szilágyi utca és a MÁV-terület között, a vasúti megálló alatt kapna helyet a Rákospalota-Újpest megálló, ahol az agglomerációból vasúttal érkezők közvetlenül szállhatnának át a metróra. Az állomás közvetlen északi szomszédságában P+R parkolókat alakítanának ki.
  • A metró ezt követően érkezne a felszínre, a villamos eleve a metrószerelvények számára kialakított nyomvonalára. Ennek következtében a 14-es villamos már nem közlekedne Káposztásmegyer felé, a vasútállomástól a Lehel tér felé pedig szerepét a 12-es villamos venné át.

Címkék:
bkk, bkv, fővárosi önkormányzat, szilágyi istván, lakossági fórum, varjú lászló,