Elárasztotta európát a hamis méz: alig lehet megkülönböztetni az eredetitől

Magyar Nemzet2020. január 30. 09:30

Gyakorlatilag eltűntek a hamis áru és az eredeti mézek közötti, laboratóriumokban kimutatható különbségek, kizárólag a termék ízén lehet érezni, hogy milyen körülmények között készülhetett - számol be a Magyar Nemzet. 

A főként Kínából érkező, szintetikus, laboratóriumokban előállított hamisítványok ellen évek óta igyekeznek fellépni a méhészek. Néhány évvel ezelőtt sikerült megtisztítani a magyar piacot a hamisítványoktól, akkor laboratóriumi mérésekkel ki tudták mutatni, mely termékek azok, amelyek nem valódi mézet tartalmaznak.

Az elmúlt öt évben jelentős fejlődésen ment át a kínai mézipar, ennek következtében például magyar akácmézet vagy spanyol narancsmézet is kínálnak a kínai exportőrök: a távol-keleti vegyészek már tökéletesen le tudják másolni ezeket. A profit mértéke a drogkereskedeleméhez mérhető, nem csoda tehát, ha a mézhamisítás felszámolásában nem sokan érdekeltek.

A méz származási országának feltüntetése segíthetné a hazai méhészek helyzetét, ezt szeretnék elérni tüntetésükkel az ágazat szakemberei. Hétfőn több helyszínen is demonstrációt szerveztek Európa-szerte - számolt be a HelloVidék.

Címkék:
otthon, hamisítás, méz, termelők, méhész, kína, hamis méz,