Munkaerőhiány: vidéken 1 évet is kell várni egy lakásfelújításra, házépítésre

HelloVidék2019. szeptember 18. 08:14

Fontos, hogy jó előre tervezzünk, ugyanis a legtöbb vállalkozó vagy nagyobb cég a következő egy évre valószínűleg már nem tud munkát vállalni - írja több iparági forrásra hivatkozva a HelloVidék.

Alig találunk olyan megyét az országban, ahol ne lenne kevés a kőműves, az ács, a burkoló vagy a festő, vagy épp a víz-, villany- és gázszerelő. Tehát, ha építkezésre, felújításra szánjuk magunkat, figyelembe kell vennünk, hogy muszáj alkalmazkodnunk a mesterek időbeosztásához, ami általában igen feszített. És ez a helyzet szakértők szerint csak tovább fog romlani - nincs ugyanis utánpótlás.

Sokszor azt tapasztalom a harmincöt év alatti korosztálynál, hogy önálló munkavégzésre szinte alkalmatlanok, folyamatos felügyeletet és irányítást igényelnek. De szembesültem már olyan helyzettel is, hogy két-három ledolgozott nap után az emberek nem jelentek meg a munkaterületen. Másik szakembert viszont nagyon nehéz találni, hiszen mint tudjuk, óriási hiány van belőlük. Szerintem az a legnagyobb baj, hogy sokan lenézik a szakképzést, és ezért sem választják a továbbtanulás előtt álló diákok az "ipari" iskolákat, holott az új trendek szerint egyre jobban kezd felértékelődni a szakképzés

- emelte ki egy vidéki vállalkozó.

További részletek a HelloVidék cikkében -->

Címkék:
otthon, építőipar, szakemberhiány, munkaerőhiány,