Ilyen a pénzügyi nevelés a dúsgazdag Luxus Tünde családjában

Pénzcentrum2019. szeptember 7. 16:02

Magyarország egyik leggazdagabb családjának, Polgárék életébe pillanthatunk bele rendszeresen a legnagyobb videómegosztón. A legutóbbi részből az is kiderült, hogy még a multimilliomosok csemetéje sem úszhatja meg a pénzügyi nevelést: neki sem jár minden ingyen.

Hét hónapja indult útjára Polgár net, azaz Polgát család videoblogja, melyben időről időre betekinthetünk az igazi gazdagok életébe. A Feleségek luxuskivitelben sztárja, Polgár Tünde megmutatta már magyarországi és amerikai konyháját, gardróbját, és egy egész stáb utazik velük a nyaralásra is, nehogy bármiről is lemaradjanak a rajongók.

A sorozat legfrissebb epizódjában a család Sanghajban nyaral, de fiúk, Dani csak később csatlakozik hozzájuk, méghozzá ezúttal életében először repül egyedül. Mivel a család rendszerint business osztályon utazik, Dani is hozzá van szokva a luxushoz, ám a szülei most felajánlották neki:  

ha a turista osztályon repül, akkor megkapja a két jegy közti különbséget költőpénznek.

Ez 1000 dollárt jelent, mai árfolyamon 298 ezer forintot. Dani kiváló üzleti érzékkel a pénzt választotta, aminek az édesapja kifejezetten örült.

Pénzügyi nevelés

A magyar lakosság kétharmada úgy látja, hogy a gyermek pénzügyi nevelése főként a szülők felelőssége, és tisztában vannak a korai pénzügyi nevelés jelentőségével is. Elsősorban azt tartják fontosnak, hogy megtanulják a gyerekek a pénz értékét, a beosztást és megtakarítás fogalmát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A zsebpénznél fontos, hogy rendszeres legyen, összegben és időtávban is. A kicsiknél még a heti rendszeresség az ajánlott, mert ezt az időtávot jobban átlátja, kezelhetőbb számára. Felső tagozat elején, már áttérhetünk a havi zsebpénzre  

- mondta korábban a Pénzcentrumnak Himmer Csilla, pénzpedagógus, pénzügyi coach.

Zseb vs. költőpénz

Sok szülő nem ad rendszeresen zsebpénz a gyermeknek: mindent ő vásárol meg, amire a gyermeknek szüksége van, vagy csak bizonyos alkalmakkor ad. Ez viszont azt jelenti, hogyha a gyermeknek szüksége van bármire, a szülőhöz kell folyamodnia pénzért, és nem hoz saját döntéseket sem, hanem mindig ott van a szülői kontroll. Ez kisgyermekek esetén nem is jelent feltétlenül problémát, de a nagyobbakat már lehet a zsebpénzzel arra ösztönözni, hogy döntsenek felelősen.

Címkék:
otthon, gyerek, pénzügyek, gyereknevelés, pénzügyi tudatosság,