Így vehetsz 500 000 forinttal olcsóbban lakást Magyarországon: működik a trükk

Pénzcentrum2019. július 23. 16:29

Tovább szárnyaltak az árak elsősorban a fővárosban, a vidéki városok, valamint az agglomerációs települések lakáspiacán, és 2018-ra minden településtípus esetében meghaladták a válság előtti értéket. A növekedés akkora volt, hogy a válság óta 2018-ban kötötték a legtöbb lakás adásvételi szerződést Magyarországon, ezzel a lakáspiac elérte a kétezres évtized első felének átlagát - derül ki egy friss elemzésből.

Az Otthon Centrum értékesítési adataiból származtatott fajlagos (egy lakás-négyzetméterre vetített) átlagár nominális értéke a téglaépítésű társasházi lakások esetében a fővárosi kerületekben kiugró növekedést mutattak 2014 óta. Az árak 2018-ra minden településtípus esetében meghaladták a válság előtti értéket.

A 2019 január elejétől június végéig tartó időszakban az Otthon Centrum által értékesített ingatlanok 61 százaléka társasházi lakás volt, ebből 22,5 százalék volt a paneles lakóépületben található lakás. Az új építésű lakások aránya 15 százalék volt országosan, a fővárosban meghaladta a 20 százalékot.

A legtöbb adásvétel 15-40 millió forint között történt, míg az új építésű lakások esetében 20-60 millió forint közötti ársávban történt a legtöbb adásvétel. Az árakat leginkább a földrajzi fekvés határozza meg. Vidéken bőven akad ingatlan néhány millió forintért is, ám a településméret növekedésével az ingatlanárak is meredeken emelkedtek.

A fővárosi használt téglalakások négyzetméterára minden kerületben emelkedett a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva: az emelkedés mértéke minden kerületben 10 százalékot meghaladó mértékű volt. A belvárosi kerületekben 20-30 százalékkal nőttek az ingatlanárak, míg a budai kerületekben 20 százalék körüli drágulás történt egy év alatt. A négyzetméterárak tekintetében továbbra is az V. kerület a listavezető, ahol az átlagos fajlagos lakásár meghaladta az 1 millió forintot.

Vidéken a megyei jogú városokban néhány kivételtől eltekintve a téglalakások négyzetméterár növekedése meghaladta a 20 százalékot, azonban Pécs, Szeged és Debrecen esetében az emelkedés mértéke elérte a 30 százalékot. A legmagasabb négyzetméterárakkal Debrecenben találkozhattak a vásárlók, ahol átlag 425 ezer forintot kértek egy lakás négyzetméteréért.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Balatonon továbbra is hatalmas a szórás a tóparti települések ingatlanárában. Egy siófoki vízparti társasházi téglalakás négyzetméteréért akár 800 ezer forintot meghaladó összeget is elkértek, azonban a városközponttól és a vízparttól távolodva az árak hamar mérséklődnek.

Vásárlás során lehet alkudni, de nem sokat: az árengedmény mértéke 2019-ben a panellakások esetében volt a legkisebb, országos átlagban 4,6 százalék, ebből 3,2 százalék volt átlagosan a szerződéskötéskori alku mértéke - egy 20 milliós lakásnál egy több mint 500 forintos engedmény -. Ennek ellenére egy fizetőképes vevő az adásvételt közvetlenül megelőző alku során el tud érni árengedményt, különösen, ha készpénzzel fizet.

A panellakásokat lehet a leggyorsabban eladni: még akkor is, ha 2019-ben az átlagos eladási idő néhány nappal hosszabbodott és 70 napra nőtt. A téglalakások átlagos értékesítési ideje 82,8 nap volt, ami egy héttel kevesebb, mint 2018-ban. Ezzel szemben a családi házak eladóinak továbbra is átlagosan fél évet, mintegy 178 napot kellett várni a fizető vevőre.

Címkék:
otthon, pénzcentrum.hu, ingatlan, alku, elemzés, ingatlan vásárlás, ingatlan adásvétel,