Megoldás a krízisre: vidéken telepednek le, így együtt marad a család

HelloVidék2019. július 2. 08:15

Életviteli, szociális, vagy családi krízis miatt otthontalanná vált családok számára nyújtanak átmeneti ellátást a Somogy megyei Kastélyosdombón annak érdekében, hogy a család egysége megmaradjon. Az ország egész területéről fogadják a kiskorú gyermekeket nevelő családokat, hogy a krízishelyzet enyhítésén túl segítsék a felzárkóztatást, és a lelki sérülések nyomait, miközben életvezetési, munkaerőpiaci, jogi, illetve pszichológiai tanácsadásban is részesülhetnek. Végeredményben a családok véglegesen elhagyhatják a szociális ellátórendszert, és önálló életet kezdhetnek, elsősorban vidéken, kiélvezve annak minden előnyét és lehetőségeit.

Az Ökumenikus Segélyszervezetnek több átmeneti otthona van az ország különböző pontjain. A kastélyosdombói Szociális és Fejlesztő Központ, Családok Átmeneti Otthona 2013 óta fogadja a krízishelyzetből menekülő családokat. Az egyszerre negyven embert is befogadó intézményben éves szinten 10-15 család fordul meg, és a sorsfordító házakban további 30 ember elhelyezésére van lehetőség. A térségi gyermekfejlesztő programoknak köszönhetően éves szinten átlagosan 200 gyermekkel kerülnek kapcsolatba.

Amikor létrejöttek az első átmeneti otthonok, hatalmas volt a munkanélküliség az országban és a segítségre szoruló családok évtizedeken át rendszerhasználók maradtak, generációk nőttek fel intézményről-intézményre járva. A kastélyosdombói épületet hat éve a megyei önkormányzat ajánlotta fel a segélyszervezet számára, amivel lehetőséget kaptunk arra, hogy amit felújítunk, azt lelakhatjuk. Elindult egy nagyszabású gyűjtés és egyetlen advent alatt olyan sokan adományoztak, hogy hamarosan megnyithattuk a kapukat

- mondta a HelloVidék kérdésére Pintér-Buruzs Anikó központvezető. A Kastélyosdombón töltött maximum egy, másfél év alatt a krízishelyzet enyhítésén túl a szülő vagy szülők és a gyermekek családként együtt maradva kapnak valódi esélyt a továbblépésre. Személyre szabott szolgáltatásokkal nyújtanak lehetőséget hozott problémáik megoldására, valamint olyan készségek elsajátítására, amelyek segítik őket a társadalomba való visszailleszkedésben.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
otthon, család, szegénység, kisgyermekes, penzcentrum, krízis, rászorulók,