Megdőlt a rezsimítosz: maga alatt vágja a fát, aki így fűt

Pénzcentrum2019. január 21. 17:30

Érdemes egész napra bekapcsolva hagyni a fűtést? Most szakértők vették végig a témát, végre fény derült a titokra! Emellett tippeket is adunk, hogyan minimalizáld a hőveszteséget a lakásban.

Repkednek a mínuszok, hol hó, hol havas eső hullik - ezt sajnos a rezsicsekkek is megérzik, ilyenkor az egekbe emelkedhet a fűtésszámla. Összeszedtünk pár tippet, amikkel viszonylag fájdalommentesen tornázhatod lejjebb a téli rezsiköltségeket, és utánajárunk annak a vélekedésnek is, hogy jobban jársz, ha nap közbenre sem kapcsolod ki a termosztátot.

Trükközz a hőfokkal

Talán triviálisnak tűnhet, de nem árt minél többször elmondani: minél alacsonyabb hőfokot állítasz be a fűtésen, annál kisebb lesz a számlád. A szakértők szerint 18 és 21 Celsius-fok között van az ideális érték. Emellett a Mirrornak kiemelték, hogy ha egyetlen fokkal lejjebb veszed a hőszabályzót, azzal nagyjából 10 százaléknyi energiát spórolhatsz meg!

Sokan gondolják, hogy ha egész nap alacsonyabb hőmérsékleten működik a fűtés, az kevesebb energiát fogyaszt, mintha teljesen kikapcsolnád, ha elmész otthonról. A lap által megszólaltatott szakértők szerint mindenképpen az utóbbi megoldás a nyerő, hiszen ha nem megy a fűtés, akkor nem is fogyaszt semmit.

A nap közbenre bekapcsolva hagyott fűtés pazarlás, hiszen akkor is megy, ha üres a lakás! A közhiedelemmel ellentétben nem lehet vele spórolni

- hangoztatta Kilian Pender, a kazánokat forgalmazó Hiber nevű cég munkatársa. Ehelyett azt javasolja, hogy időzítsük a fűtést, számos terméknél ezt például csak egyszer kell beállítani. Mint mondta, úgy érdemes matekozni, hogy a rendszer nagyjából fél órával a hazaérkezésünk előtt kezdjen el meleget adni, és ugyanennyivel az előtt kapcsoljon ki, hogy elhagynánk a lakást. Reggel is érdemes úgy beállítani, hogy ébredés előtt 30 perccel induljon a fűtés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kiderült, sokkal többet fogyaszt a fűtőrendszer, ha egész napra benyomva hagyod, hiszen akkor folyamatosan próbálja kompenzálni a hőveszteséget - ugyanis mindig bekapcsol, ha az adott érték alá csökken a hőmérséklet.

Így csökkentsd a számládat

  • Ne blokkold a hőt: a szoba elrendezése komolyan befolyásolhatja a fűtőrendszer teljesítményét. Ezért ne legyenek bútorok a radiátor előtt, mert nagyon visszafogja a hőleadást!
  • Fel a melegítőt: a szakértők szerint nap közben a fűtés feltekerése helyett érdemesebb felvenned egy pulóvert, melegítőt, ha otthon vagy. Nem fázol, de nem is nő a rezsiköltség!
  • Minimalizáld a hőveszteséget: a házak, lakások rengeteg hőt vesztenek például az ablakoknál, ajtóknál. Ezt igen egyszerű orvosolni, minden barkácsboltban lehet kapni ilyen szigetelőcsíkokat.
  • Húzd be a függönyt, hiszen így is megakadályozhatod, hogy a hő kiszivárogjon az ablakon. Lehet már külön hőfogó függönyöket is kapni, amik a hagyományosoknál is jobban visszafogják a fogyasztást.
  • Csekkold a radiátorokat, ha azok nem melegek, akkor lehet, hogy légtelenítni kell a rendszert. Ezt egy csavarhúzóval te is el tudod végezni, nem kell szerelőt hívni!
  • Szigeteld le a csöveket, hiszen azok vékonyak, így a hidegben nagyobb a hőveszteség, ha csupaszon maradnak. A barkácsboltokban találsz speciálisan fűtéscsövekre való szigetelőket - hidd el, nem rossz befektetés!
  • Egy vastag szőnyeg is felfogja a hőt, minimalizálja a veszteséget - és nem mellesleg a lábad sem fog fázni!
  • Hasznosítsd a főzés hőjét, egy vasárnapi ebéd elkészítése például jól felmelegíti a konyhát. Ha pedig a sütőben sütöttél valamit, hagyd nyitva az ajtaját, ha kész az étel!

Címkék:
otthon, fűtés, spórolás, fűtési szezon, meleg, rezsiszámla, rezsimítosz,