Nemzeti sport: ilyen ravasz trükkökkel lopják a gázt, áramot a magyar családok

Pénzcentrum2018. november 7. 16:30

Majdnem 10 évig lopta az áramot egy siófoki férfi, de csak idén ősszel bukott le. Esete meglepő, de nem egyedi, Magyarországion ugynis sokan sportot űznek a közművek kifosztásából. Mutatjuk a leggyakoribb módszereket is.

Egy friss rendőrségi beszámoló szerint közel 9 évig lopta az áramot Siófokon egy férfi. Az áramszolgáltató végül idén ősszel fogott gyanút: szeptember 27-én tett bejelentést a rendőrségre arról, hogy a város egy családi házában szabálytalan módon és jogosulatlanul vételezik az elektromos áramot.

A nyomozók megállapították, hogy egy 66 éves férfi a beépített fogyasztómérő készüléket megkerülve, az évek alatt mintegy 25 000 kWh áramot lopott el

- írják a közleményben.

Ez a mai áramárakat nézve, nagyjából 900 ezer forintos megtakarítást jelenthetett - mostanáig. A rendőrök november 5-én gyanúsítottként hallgatták ki a helyi lakost, aki vallomásában elismerte a bűncselekmény elkövetését. Lopás megalapozott gyanújával indult ellene eljárás

Nemzeti sport...

Noha a fenti, majd egy évtizedre visszanyúló eset önmagában is megdöbbentő, azt nem árt tudni, hogy Magyarországon gyakorlatilag nemzeti sport a közművek kifosztása, legyen szó áramról, gázról, vagy épp vzről. A statisztikák szerint évente nagyjából 50 ezer család éves fogyasztását lopják el csak a gáztolvajok, és hasonló nagyságrendről beszélhetünk a villamos energia és egyéb közművek esetében is.

Az esetek többsége viszont nem kerül nyilvánosságra, a Pénzcentrum információi szerint ugyanis a szolgáltatók többnyire a feljelentés helyett inkább a többszázezer forintra rúgó kötbérezést választják, így a bűnügyi statisztikákban - illetve a sajtóhírekben - az illetéktelen vételezés többnyire nem szerepel.

Főként akkor kerülnek felszínre egyes esetek, ha az ellopott mennyiség drasztikus mértéke, vagy épp a az érintett neve (sztárok például - lásd keretes írásunkat) miatt abban bíznak a szolgáltatók, hogy a komoly sajtóvisszhang miatt prevenciós üzenettel bír majd a jogi felelősségre vonás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Sok magyar híresség keveredett az elmúlt években áram-, gáz-, vagy épp vízlopási ügybe: 2015-ben például a Jóban Rosszban egykori színésznője, Szorcsik H. Viki, illetve Lagzi Lajcsi közműbotrányától volt hangos a sajtó, 2016-ban pedig Kozsót jelentették fel áramlopásért.

Erre egyébként azért van lehetősége a szolgáltatóknak, mivel a szabálytalan vételezés jogilag nem bűncselekmény, hanem szerződésszegés. Így nem büntetés jár érte, hanem meghatározott összegű kötbér. Bár elvileg az elcsalt mennyiséget kellene befizetni, ennek a pontos meghatározása azonban gyakran lehetetlen. Ezért a törvény úgy rendelkezik, hogy maximum 30 napra visszamenőleg kell kifizetni a napi bő tízezer forintban meghatározott összeget.

Évi 1,5 millió ellenőrzés

Mivel a fogyasztók jelentős része űz sportot a közművek megcsapolásából Magyarországon, így az sem meglepő, hogy a szabálytalan vételezések visszaszorítása érdekében a legtöbb hazai szolgáltató folyamatosan ellenőrzi fogyasztóit. Az ún. energiakommandó egyrészt szúrópróbaszerűen keresi fel az ügyfeleket, másrészt szisztematikusan is végigjárnak egy-egy körzetet, de egyre gyakoribb a fogyasztási szokások drasztikus megváltozása után végrehajtott razzia is. Sőt, van példa lakossági bejelentést követő kivizsgálásra is.

Címkék:
otthon, gáz, rezsi, víz, áram, közművek, rezsicsökkentés, áramlopás, jóban rosszban, gázlopás, lagzi lajcsi, közműtartozás, vízlopás, magyar nemzeti közművek, nemzeti közművek,