Rengeteg mosószerben találtak káros vegyszereket: magyarok is veszélyben

Pénzcentrum2018. november 5. 14:00

Különösen nagy veszélyben vagy, ha nem válogatod meg, milyen mosószereket használsz. Egy egészségügyi szervezet ugyanis rengeteg egészségkárosító vegyszert talált a különböző termékekben. Még a legnagyobb, legismertebb márkák szereinek is jutott a legrosszabb értékelésből!

Igen, a mosószerekben vannak veszélyes összetevők, talán azokban is, amelyeket te is használsz. Ezek az Environmental Working Group (EWG) vizsgálatain a legrosszabb, F-minősítést kapták! Az egészségügyi szervezet az összetevők alapján pontozza a termékeket, minél alacsonyabb az értékelés, annál több káros anyag van az adott áruban.

Íme néhány különösen veszélyes összetevő, amelyeket a forgalomban lévő mosószerekben találtak:

Nonil-fenolok és nonil-fenol-etoxilátok

Ezek nagyon veszélyesek, mivel a többi között bőr allergiát, légzési problémákat, asztmát, hormonzavarokat is okozhatnak, vagy a legsúlyosabb esetben rákot, és DNS-károsodást.

1,4-dioxán

Ez is egy ismert rákkeltő anyag, amely irritálhatja a bőrt, a szemet, a tüdőt.

Nátrium-lauril-szulfát és nátrium-laureth-szulfát

Ezek az összetevők 1,4-dioxánnal vagy etilén-oxiddal is lehetnek szennyezettek - utóbbi szintén rákkeltő. Idegrendszeri problémákat is okozhatnak, valamint szem-, bőr- és légzőszervi irritációt. Nem mellékesen a környezetre is károsak, ugyanis nem bomlanak le egykönnyen, így az állatokra és az emberekre is veszélyesek.

Illőanyagok

Számos különböző vegyszer segítségével teszik illatossá a mosószereket, ezek legtöbbje az EWG szerint irritálhatja a szemet, bőrgyulladást, nehéz légzést okozhatnak, emellett negatív hatással vannak az emberi test reprodukdív rendszerére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fontos, hogy ezek az anyagon nem csak a mosószerekben vannak jelen, hanem számos más, háztartási vegyszerben is a tisztószerektől a kozmetikumokig, így ha nem akarsz nagy bajt, minden ilyesminek ellenőrizd az összetevőit! Az EWB összesen csaknem 400 terméknek adott F-minősítést, olyan nagy neveknek is, mint például Ajax, Dreft, Ultra, OxiClean, Persil, vagy a Tide.

A teljes listát itt találod!

Címkék:
otthon, vizsgálat, mosószer, rákkeltő,