Pesti kirakat-élet: kisboltban húzzák meg magukat élelmes magyarok

Gosztola Judit2018. október 2. 05:36

A budapesti albérletárak elmúlt években tapasztalt robbanásszerű emelkedése miatt szinte már lehetetlen megfizethető lakást találni a piacon. Üresen álló, elhagyatott üzlethelyiségekből viszont nincs hiány - egyre többen kényszerülnek arra, hogy apró, utcafronti egykori pékségekbe, virágboltokba költözzenek. De még ez a megoldás sem nevezhető igazán olcsónak.


Egyre kevesebb jó minőségű, felújított lakás van a piacon, főként Budapest és a nyugati megyék nagyvárosaiban okoz kihívást minden igényt kielégítő, vagy akár csak egy elfogadható otthont találni. Az albérleteket pedig már egyenesen vadászni kell, és ha eljutunk egy elfogadható lakás közelébe, akkor arra azonnal le kell csapni, gondolkodni sincs idő, különben az utánunk érkező érdeklődő biztosan kiveszi.

A szűkös lehetőségek miatt ma már nem csak a lakóingatlanokba költöznek be azok, akiknek sürgősen szállás kell, de nem ritka, hogy egykori, félig-meddig átalakított üzlethelyiségekbe, garázsokba is. Hiszen amilyen könnyű ma egy lakást kiadni a fővárosban és néhány vidéki nagyvárosban, olyan nehéz egy üzlethelyiségre hosszú távú, megbízható bérlőt találni. Budapestnek nem csak a belső, de a Nagykörúton kívüli területein sorra nyílnak az újabb és újabb üzletek, melyeknek egy jelentős része itt azonban egy-két hónap után kénytelen bezárni.

Több VII. kerületi partnerünk is jelezte, hogy a kerület kevésbé frekventált részén vannak ilyen ’lakások’, amiket - mivel a kereskedelem jelentősebb gyalogos forgalom híján nem megy ezekben az utcákban - lakásként hasznosítanak. Mivel ezek utcai, földszinti elhelyezkedésűek, inkább szálláshelyként hasznosulnak, rövid távon adják bérbe a tulajdonosaik. Arról nincs információnk, hogy ezeket visszaminősíttetik-e lakó funkcióra, vagy megmaradnak kereskedelmi egységek

 - mondta el a Pénzcentrum kérdésére válaszolva Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Üzlethelyiséget bérelni ma sokkal könnyebb, mint lakást, bár nagyon változatos, hogy mennyibe kerül - nyilván a lokáció itt kulcsfontosságú. Egy jó elhelyezkedésű, forgalmas és népszerű utcában lévő ingatlanért akár többmillió forintot is el lehet kérni havonta, ha azonban "rossz" helyen van, ennek csupán a töredékét - és az is bizonytalan. Ha az üzlet bedől, a bérlő nem fog tudni fizetni,  azonban lakásként kiadva, sokkal nagyobb biztonságban van a bérbeadó.

Címkék:
lakáshitel, lakás, ingatlan, Budapest, ltp, főváros, lakástakarék, üzlethelyiség, lakás kiállítás,