Azt hiszed, drága a magyar albérlet? Akkor nézd meg ezeket az árakat

NapiCsárt2018. július 13. 17:04

Magyarországon nem tekintjük kimondottan a jólét jelének, ha valaki egy kétszobás lakásban lakik, ez azonban nem mindenhol van így. Sőt, számos olyan város van a világon, ahol kifejezetten egy vagyonba kerül egy ilyen lakásnak még a bérlése is.

Jelenleg a budapesti lakások átlagos havi bérleti díja valamivel 123 ezer forint felett van, míg a négyzetméterre vetített átlagos havi bérleti díj 3115 forint. Ez a - jelenlegi árfolyamon - 442 dolláros összeg a magyarországi viszonyok között magasnak tűnik, ugyanakkor számos olyan város van a világon, ahol ennek az összegnek a többszörösét kell kifizetnie annak, aki albérletben szeretne élni.

Nemrég tette közzé a Deutsche Bank a globális árakról és az életszínvonalról szóló éves jelentését, amelyből kiderül, hogy egy kétszobás lakás bérleti díja akár a csillagászati árakat is elérheti, attól függően persze, hogy hol van ez a lakás. Hong Kongban például több mint 3 700 dollárt (bő 1 millió forintot) kell fizetnünk havonta, amennyiben egy kétszobás lakás bérlése mellett döntünk. A kínai város hírhedt az elszálló ingatlanárakról és a szűk helyiségekről. Egy 2016-os kormányzati jelentés szerint egyébként Hong Kongban 200 ezer ember él megosztott lakásokban.

Loading...

Hasonlóan magas árakat kénytelenek fizetni a bérlők San Franciscóban, ahol 3 664 dollár feletti bérleti díja van egy kétszobás lakásnak. Valamelyest jobb a helyzet New Yorkban, de az árak még itt is borsosak: az átlagos bérleti díj 2 800 dollár (780 ezer forint) felett van. De a nyugat-európai fővárosban is kénytelenek mélyen a zsebükbe nyúlni a bérlők, hiszen Párizsban és Londonban is 2 400 dollár (670 ezer forint) felett vannak a bérleti díjak.

Jelentősen olcsóbb Berlin, de még itt sem alacsonyak az árak a maguk 1 160 dollárjukkal (320 ezer forint). Jóval olcsóbban bérelhetünk lakást a fejlődő országokban: Rio de Janeiróban 771 (215 ezer forint), Mumbaiban 612 (170 ezer), Újdelhiben pedig mindössze 346 dollárba (közel 100 ezer forintba) kerül az átlagos bérleti díj.

Címkék:
otthon, lakás, Budapest, penzcentrum, lakhatás, deutsche bank, albérletárak,