Egyre kevesebben engedhetik meg maguknak: luxus lett a nyaraló

Pénzcentrum2018. június 28. 14:02

Veszprém a legdrágább, Zalában várható a legnagyobb áremelkedés és Somogyban van a legtöbb építkezés a Balaton mentén. A drágulás mindenhol kiemelkedő, az új fejlesztések teljesen átrajzolják a piacot.

Veszprém megyében - a balatoni régió legdrágább területén - két év alatt több mint 50 százalékkal emelkedtek a felújított ingatlanok árai - derül ki az Otthontérkép Csoport legfrissebb lakáspiaci elemzéséből. A tavat körül ölelő megyék "legolcsóbbika" Zala, mely kiváló befektetési célpont, ezt igazolja, hogy 2016 óta 30 százalékkal ugrott meg a felújításra váró ingatlanok ára.

{{BANK360BANNER_LTP}}

Az elemzésben az adott megyék egészét vették alapul, de a súlyozásnál főleg a tó közvetlen vonzáskörzetét vizsgálták, kivétel az északi part "fölötti" Káli medence, amit beleszámítottak a végeredménybe, mert a piac ide sorolja ezt a körzetet is. Az ingatlanárak emelkedése természetesen a balatoni otthonok esetén is szépen kirajzolódik. A Balaton vonzáskörzetébe tartozó ingatlanok árai folyamatosan emelkednek,

míg 2015 második negyedévében 223 ezer forintos négyzetméterárakkal találkozhattunk errefelé, addig 2018 tavaszi hónapjaiban már 335 ezer Ft/m2 körül volt az átlag.

Nagyon nem mindegy, északon vagy délen van-e az áhított ingatlan

Az árnövekedés hatalmas különbségeket takar. A balatoni régióhoz tartozó 3 megye (Zala, Veszprém és Somogy) átlagárainak változását megvizsgálva világosan látszik, hogy a legdrágább Veszprém megye, melyet Somogy követ, a sort pedig a piciny balatoni partszakasszal rendelkező Zala zárja.

Általánosságban elmondható, hogy az ingatlanfejlesztők egyre nagyobb figyelmet szentelnek a Balaton környéki településeknek. Ennek is köszönhető, hogy Veszprém és Somogy megye így eltudtak húzni Zalához képest, utóbbi ugyanis csak most kezdi bevonzani a befektetőket. Somogy és Veszprém ingatlanárai 2016 második negyedévéig nagyjából együtt mozogtak, ez év második felében azonban Veszprém megyében hatalmas boom történt, köszönhetően az induló lakóprojekteknek és egyéb beruházásoknak. 2018-ban már látható ennek a különbségnek a halványulása, ez abból adódhat, hogy a déli parton is megindultak a nagy volumenű fejlesztések (pl: Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Fonyódon, Balatonszemesen).

Veszprém megyében 50 százalékkal drágultak a felújított ingatlanok két év alatt

Az sem mindegy, hogy az egyes megyékben milyen állapotú otthonok árváltozását vizsgáljuk - derül ki az elemzésből. Zala megyében a legnagyobb mértékben, nagyjából 30 százalékkal a felújítandó és az újszerű ingatlanok ára emelkedett, ez arra enged következtetni, hogy az ingatlanfejlesztők itt jelenleg a "bevásárlás" fázisában tartanak. Nem úgy Somogy megyében, ahol a legnagyobb ütemben az újszerű otthonok ára emelkedett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A legnagyobb árboom Veszprém megyében következett be, itt ugyanis a felújított otthonok ára több mint 50 százalékkal, az újszerűeké pedig 43 százalékkal növekedett.

A Balaton körüli települések áremelkedése mögött egyértelműen a fejlesztők megjelenése áll, akik keresletet teremtettek és teremtenek. Ez együtt jár a települések infrastrukturális fejlesztésével is, melynek köszönhetően több helyen újulnak meg a város- és faluközpontok és a kikötők.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Habár a középosztály még továbbra is megtalálhatja a számítását az ország kedvenc tava körül, érdemes azonban számolni az erős áremelkedéssel és azzal, hogy a jövőben sokkal több luxusingatlan, felújított villa, jacht és prémium szolgáltatás áraszthatja el a környéket.

Címkék:
otthon, Balaton, lakás, ingatlan, nyaraló, ingatlanpiac,